Μια διεθνής ερευνητική ομάδα, υπό την επίβλεψη του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Nanyang της Σιγκαπούρης, βρήκε ότι μικροοργανισμοί που ζουν στο ανθρώπινο έντερο μπορεί να αλλάζουν τη διαδικασία της γήρανσης.
Η ανακάλυψη αυτή ίσως οδηγήσει στην ανάπτυξη θεραπειών με βάση τα τρόφιμα για την επιβράδυνση της γήρανσης, όπως υποστηρίζει η σχετική δημοσίευση στο Science Translational Medicine.
Η ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Sven Petterson, μεταμόσχευσε το εντερικό μικροβίωμα γηραιών ποντικιών σε νεότερα ποντίκια (που στερούνταν μικροβιώματος) και μετά από οκτώ εβδομάδες, φάνηκε ότι τα νεαρά τρωκτικά είχαν αυξημένη εντερική ανάπτυξη και παραγωγή νευρώνων στον εγκέφαλο, διαδικασία γνωστή ως νευρογένεση.
Σύμφωνα με τα ευρήματα, η νευρογένεση που παρατηρήθηκε οφειλόταν στην πλούσια ποικιλία των μικροβίων του εντέρου που παράγουν βουτυρικό οξύ, ένα συγκεκριμένο λιπαρό οξύ βραχείας αλύσου, η παραγωγή του οποίου μειώνεται καθώς μεγαλώνουμε.
Το βουτυρικό οξύ παράγεται μέσω της μικροβιακής ζύμωσης των φυτικών ινών που προέρχονται από τη διατροφή στην κατώτερη εντερική οδό και ενεργοποιεί την παραγωγή της ορμόνης μακροζωίας FGF21, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της ενέργειας και του μεταβολισμού του σώματος. Στη συνέχεια οι ερευνητές έδειξαν ότι η χορήγηση βουτυρικού οξέος στα νεαρά ποντίκια είχε τα ίδια αποτελέσματα με την ενήλικη νευρογένεση.
«Τα αποτελέσματα αυτά μας οδηγούν να εξερευνήσουμε αν το βουτυρικό οξύ μπορεί να υποστηρίξει την επιδιόρθωση και ανοικοδόμηση των νευρώνων σε καταστάσεις όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο και οι βλάβες στο νωτιαίο μυελό και να μετριάσει την επιταχυνόμενη γήρανση και τη γνωστική υποβάθμιση.
Πώς το εντερικό μικροβίωμα επηρεάζει το πεπτικό σύστημα
Η ομάδα διερεύνησε, επίσης, τις συνέπειες της μεταμόσχευσης εντερικού μικροβιώματος από τα γηραιά στα νεαρά ποντίκια στις λειτουργίες του πεπτικού συστήματος.
Με την πάροδο του χρόνου, η βιωσιμότητα των κυττάρων του λεπτού εντέρου μειώνεται, πράγμα που σχετίζεται με την περιορισμένη παραγωγή μυκήτων, η οποία καθιστά τα εντερικά κύτταρα πιο ευάλωτα στις βλάβες και τον κυτταρικό θάνατο. Ωστόσο, η προσθήκη βουτυρικού οξέος βοηθά στην καλύτερη ρύθμιση της λειτουργίας του εντερικού φράγματος και στη μείωση του κινδύνου της φλεγμονής.
Η ομάδα βρήκε, λοιπόν, ότι στα ποντίκια που λάμβαναν μικρόβια από γηραιότερους δότες αυξανόταν το μήκος και το πλάτος του τοιχώματος του λεπτού εντέρου. Επιπλέον, τόσο το λεπτό όσο και το παχύ έντερο ήταν μακρύτερα στα γηραιά ποντίκια από ό,τι στα νεαρά τρωκτικά.
Καταληκτικά, η ανακάλυψη αυτή δείχνει ότι το εντερικό μικροβίωμα μπορεί να αποκαταστήσει και να υποστηρίξει ένα γηράσκον σώμα μέσω της θετικής ενεργοποίησής του, πράγμα που υποδεικνύει μια νέα πιθανή μέθοδο αντιμετώπισης των επιπτώσεων της γήρανσης, η οποία μιμείται τον εμπλουτισμό και την ενεργοποίηση του βουτυρικού οξέος.