Ο ετήσιος αντιγριπικός εμβολιασμός είναι οικονομικός, εύκολος και αποδεδειγμένα αποτελεσματικός για την πρόσληψη της νόσου και του θανάτου σε άτομα με καρδιοπάθειες. Ωστόσο σύμφωνα με προκαταρκτική έρευνα που θα παρουσιαστεί στο φετινό συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας για το 2019, σχεδόν 1 στους 3 ασθενείς παραλείπουν το εμβόλιο.

«Οι ασθενείς πρέπει να ενημερώνονται για τα οφέλη του αντιγριπικού εμβολιασμού», δήλωσε ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Gowtham Rama Harsha Grandhi. «Οι άνθρωποι με καρδιακές παθήσεις κινδυνεύουν περισσότερο από ιατρικές επιπλοκές ή θάνατο εξαιτίας της γρίπης».

Οι ερευνητές εξέτασαν τα ποσοστά εμβολιασμού σε περισσότερους από 15.000 ανθρώπους άνω των 40 ετών που είχαν υποστεί έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο, ή είχαν άλλες παθήσεις που σχετίζονται με απόφραξη αρτηριών.

Τα ευρήματα έδειξαν πως:

  • Σχεδόν ένας στους τρεις δεν είχε εμβολιαστεί κατά της γρίπης το προηγούμενο έτος
  • Από τους ανθρώπους που είχαν ασφάλιση και ιατρική περίθαλψη, σχεδόν το 30% δεν είχε εμβολιαστεί
  • Τα ανασφάλιστα άτομα, με χαμηλό εισόδημα, είχαν το υψηλότερο ποσοστό μη εμβολιασμού (65%).

«Η μελέτη μας ρίχνει φως σε σημαντικές ανισότητες που σχετίζονται με τις διαφορές στα ποσοστά αντιγριπικού εμβολιασμού. Ελπίζουμε πως οι εμβολιασμοί για τη γρίπη, στους ασθενείς με καρδιαγγειακές παθήσεις θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην ποιότητα της περίθαλψης και θα συμβάλουν στον περιορισμό των κενών φροντίδας μεταξύ των πλέον ευάλωτων ομάδων της κοινωνίας», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Khurram Nasir. «Οι μελλοντικές μελέτες θα πρέπει να δώσουν έμφαση στους παράγοντες που οδηγούν σε αυτές τις ανισότητες και να προωθήσουν παρεμβάσεις για την αντιμετώπισή τους».

«Οι καρδιολόγοι, οι γιατροί πρωτοβάθμιας φροντίδας και άλλοι επιστήμονες θα πρέπει να ενημερώνουν τον κόσμο για τον αντιγριπικό εμβολιασμό πολύ πριν την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων και την έναρξη της εποχής της γρίπης», δήλωσε ο Δρ. Grandhi.

Στα μειονεκτήματα της μελέτης σημειώνεται το γεγονός πως οι πληροφορίες σχετικά με την ιατρική κατάσταση και το ιστορικό εμβολιασμού ελήφθησαν μέσω ερωτηματολογίων. Επιπλέον, η μελέτη δεν ήταν σε θέση να αναλύσει τα ποσοστά εμβολιασμού σε νεαρούς ενήλικες επειδή δεν υπήρχαν αρκετοί συμμετέχοντες του ηλικιακού γκρουπ 18-39 που να έπασχαν από καρδιακή νόσο.

«Συνεργαζόμαστε με την Αμερικανική Εταιρεία Πνευμονολογίας και την Αμερικανική Εταιρεία για τον Σακχαρώδη Διαβήτη για να στείλουμε ένα μήνυμα στους παρόχους ιατρικής φροντίδας αλλά και το κοινό πως όλοι οι ενήλικες και όλα τα παιδιά θα έπρεπε να εμβολιάζονται για τη γρίπη. Ειδικότερα οι ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, όπως η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης ή το εμφύσημα είναι κομβικής σημασίας το να εμβολιάζονται. Επειδή οι συνέπειες αυτής της γρίπης είναι κατά πολύ μεγαλύτερες για τους πάσχοντες με χρόνιες παθήσεις», δήλωσε καταλήγοντας ο Δρ. Sanchez.