Τα αντιβιοτικά δεν είναι απαραίτητα για τους περισσότερους πονόδοντους σύμφωνα με τις νέες οδηγίες της Αμερικανικής Οδοντιατρικής Εταιρίας (ADA).

Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες της ADA στην πλειοψηφία των περιπτώσεων τα αντιβιοτικά δεν συνιστώνται για τους πονόδοντους. Η σχετική οδηγία δημοσιεύθηκε στο τεύχος Νοεμβρίου του Journal of the American Dental Association.

Σύμφωνα με τη νέα οδηγία οι πάσχοντες από πονόδοντο θα ωφεληθούν πολύ περισσότερο όχι από τη λήψη αντιβιοτικών, αλλά από την αντίστοιχη οδοντιατρική παρέμβαση καθώς και τη λήψη, εφόσον αυτή κριθεί απαραίτητη, απλών παυσίπονων όπως η ιβουπροφένη και η παρακεταμόλη.

«Τα αντιβιοτικά φυσικά και είναι πολύ σημαντικά φάρμακα» είπε ο Peter Lockhart, πρόεδρος της επιτροπής ειδικών της ADA, που ανέπτυξε την σχετική οδηγία και ερευνητής καθηγητής στο Ιατρικό Κέντρο Carolinas. «Ωστόσο είναι ζωτικής σημασίας να τα χρησιμοποιούμε σοφά, ώστε να παραμένουν δραστικά όταν τα χρειαζόμαστε πραγματικά».

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα αντιβιοτικά, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να σταματούν ή να επιβραδύνουν την ανάπτυξη βακτηριακών λοιμώξεων, δεν βοηθούν απαραιτήτως τους ασθενείς με πονόδοντο. Επιπλέον, τα αντιβιοτικά μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές παρενέργειες και η υπερβολική χρήση έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη υπερανθεκτικών στα αντιβιοτικά βακτηρίων.

Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες όταν σε περίπτωση πονόδοντου, δεν υπάρχει άμεσα διαθέσιμη οδοντιατρική αντιμετώπιση και ο ασθενής έχει συμπτώματα όπως πυρετό, πρησμένους λεμφαδένες ή αίσθημα καταβολής, ενδεχομένως να χρειάζεται η συνταγογράφηση αντιβιοτικών. Στις περισσότερες περιπτώσεις όμως η χορήγηση αντιβιοτικών μάλλον θα προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά, παρά όφελος.