Κάποιος που δουλεύει πολλές ώρες έχει διπλάσιες πιθανότητες να χάσει τα μαλλιά του, υποστηρίζουν οι επιστήμονες μετά από έρευνα που πραγματοποίησαν σε περισσότερους από 13.000 εργαζόμενους άνδρες και η οποία θεωρείται η πρώτη που εξετάζει συγκεκριμένα τις επιπτώσεις των πολλών ωρών εργασίας στην απώλεια μαλλιών.
Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Annals of Occupational and Environmental Medicine, οι επιστήμονες βρήκαν ότι οι άνδρες που δούλευαν περισσότερες από 52 ώρες την εβδομάδα έχασαν τα μαλλιά τους δύο φορές γρηγορότερα από εκείνους που περνούσαν λιγότερες από 40 ώρες εβδομαδιαίως δουλεύοντας.
Υποστηρίζουν, μάλιστα, ότι η βασική αιτία του φαινομένου αυτού είναι πιθανότατα το στρες που προκαλεί η πολλή δουλειά και ο λίγος χρόνος ξεκούρασης. Θεωρείται επίσης ότι το στρες προκαλεί την πρόωρη είσοδο της τρίχας στην τελογενή φάση όπου δεν αναπτύσσεται πια. Στη φάση αυτή, δεν αναπτύσσονται νέες τρίχες, επομένως οι παλιές πέφτουν αφήνοντας ένα φαλακρό σημείο στο κεφάλι.
Οι ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Sungkyunkwan στη Νότια Κορέα εξέτασαν 13.391 άνδρες ηλικίας από 20-59 ετών, τους οποίους χώρισαν σε τρεις ομάδες: τους εργαζόμενους με φυσιολογικό ωράριο που δούλευαν 40 ώρες την εβδομάδα, τους εργαζόμενους με παρατεταμένο ωράριο που δούλευαν έως 52 ώρες και αυτούς με ακόμη περισσότερες ώρες εργασίας.
Στην αξιολόγηση των συμμετεχόντων λήφθηκαν υπόψιν και παράγοντες όπως η ηλικία, η οικογενειακή κατάσταση, το μηνιαίο οικογενειακό εισόδημα, το κάπνισμα και το πρόγραμμα εργασίας, με το παρατεταμένο ωράριο να αποδεικνύεται ισχυρά συνδεδεμένο με την ανάπτυξη αλωπεκίας.
Τα ποσοστά τριχόπτωσης στην ομάδα φυσιολογικού ωραρίου ανερχόταν στο 2% στο τέλος της μελέτης, ο αντίστοιχος αριθμός στην ομάδα παρατεταμένου ωραρίου ήταν 3%, ενώ τέλος η ομάδα με τις πάρα πολλές ώρες εργασίας εκδήλωσε αλωπεκία κατά 4%.
«Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι οι πολλές ώρες εργασίας σχετίζονται άμεσα με αυξημένη ανάπτυξη αλωπεκίας στους άνδρες εργαζόμενους. Ο περιορισμός των ωρών εργασίας με στόχο την πρόληψη του φαινομένου ίσως να είναι πιο αναγκαίος στους νεότερους εργαζόμενους, αυτούς μεταξύ 20-40 ετών, ηλικίες κατά τις οποίες αρχίζουν να εμφανίζονται τα συμπτώματα της απώλειας μαλλιών. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η κοινωνία μας χρειάζεται άμεσα προληπτικές παρεμβάσεις για την προώθηση ενός κατάλληλου και λογικού ωραρίου», τονίζει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Kyung-Hun Son.