Η διαμονή κοντά σε ένα πάρκο μπορεί να βελτιώσει την ψυχική και σωματική υγεία των εφήβων και των νέων, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια (UCLA).
Οι επιστήμονες βρήκαν ότι τα παιδιά που μεγάλωσαν σε απόσταση 500 μέτρων από ένα πάρκο είχαν μικρότερο κίνδυνο να γίνουν παχύσαρκα σε ηλικία 18 ετών, ενώ κινδύνευαν λιγότερο και να αναπτύξουν χρόνια προβλήματα υγείας αργότερα στη ζωή τους. Επιπλέον, η διαμονή κοντά σε ένα πάρκο συνδέθηκε με χαμηλότερα επίπεδα στρες, ακόμα και για τους ανθρώπους των οποίων η οικονομική ανασφάλεια δημιουργούσε υψηλότερα επίπεδα άγχους.
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα πάρκα ενδεχομένως να προσφέρουν μια ελεύθερη, αναξιοποίητη πηγή οφελών για την υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων. Λειτουργώντας σαν όαση μέσα στην πόλη, τα αστικά πάρκα προσφέρουν οξυγόνο στις κοντινές σε αυτά γειτονιές, το οποίο με τη σειρά του βελτιώνει την ποιότητα του αέρα και μειώνει τον κίνδυνο για άσθμα, καρδιακές παθήσεις και πολλές ακόμη επικίνδυνες για την υγεία συνθήκες. Επιπλέον, προσφέρουν οικονομικούς ή τελείως ελεύθερους χώρους άσκησης για τους ανθρώπους, πράγμα το οποίο με τη σειρά του επηρεάζει θετικά τη σωματική τους κατάσταση, την ψυχική τους υγεία αλλά και τα επίπεδα στρες.
Ο παράγοντας του άγχους
Σε μια επισκόπηση διάφορων μελετών για τα πάρκα της Καλιφόρνια και την ανθρώπινη υγεία, λοιπόν, οι ερευνητές του UCLA εντόπισαν αυτά τα οφέλη για εκατομμύρια παιδιά και ενηλίκους στην πολιτεία.
Μία από αυτές τις μελέτες εξέτασε 80.000 νοικοκυριά στην Καλιφόρνια σχετικά με την ψυχική υγεία, το στρες και τις οικονομικές συνθήκες των κατοίκων και διαπίστωσε ότι ανεξάρτητα από το πόσο φτωχοί ή εύποροι ήταν αυτοί οι άνθρωποι, τα μέλη των οικογενειών που έμεναν κοντά σε ένα πάρκο ή σε ένα χώρο πρασίνου ήταν λιγότερο αγχωμένα.
Οι ειδικοί της υγείας αναγνωρίζουν πλέον το άγχος ως σημαντικό παράγοντα κινδύνου για όλες τις ασθένειες, ειδικά από τη στιγμή που βλέπουν ότι προκαλεί μακροχρόνιες βιολογικές αλλαγές, παρατηρήσιμες μέσω των επιγενετικών αλλαγών που μεταφέρονται από γενιά σε γενιά. Επιπλέον, το στρες μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο διάφορων παθήσεων, και κυρίως των καρδιακών.
Η άποψη των γονέων
Σε μία από τις μελέτες που εξέτασαν οι ερευνητές αποδεικνυόταν ότι στις περιοχές που υπήρχαν περισσότεροι χώροι πρασίνου σε ποσοστό 21,5%, οι γονείς ανέφεραν 14% λιγότερες πιθανότητες να θεωρούν ότι η υγεία του παιδιού τους ήταν χειρότερη από του μέσου όρου. Η ανάλυση των ερευνητών υποδεικνύει ότι οι έφηβοι που ζουν κοντά σε πάρκα ενδεχομένως να επωφελούνται και από το πλεονέκτημα της άσκησης.
Μια άλλη μελέτη βρήκε ότι σχεδόν 30% περισσότεροι έφηβοι περνούσαν μία ώρα ή και παραπάνω κάνοντας κάποια μορφή σωματικής δραστηριότητας πέντε ημέρες την εβδομάδα όταν έμεναν κοντά σε πάρκα ή χώρους πρασίνου.
Επιπλέον, οι συγγραφείς της μελέτης υποθέτουν ότι ο λιγότερος χρόνος μπροστά σε μια οθόνη που συνεπάγεται για τους εφήβους που ζουν κοντά σε πάρκα ίσως να προσφέρει οφέλη και στην ψυχική τους υγεία.
«Η επικράτηση των καρδιαγγειακών παθήσεων και των έντονων επεισοδίων άσθματος είναι σημαντικά μικρότερη σε περιοχές που βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση από τα αστικά πάρκα, σε σχέση με τις περιοχές εκτός των ορίων αυτών», σημειώνουν οι συγγραφείς.
Τέλος, το να μπορεί κάποιος να κάνει ποδήλατο ή να περπατήσει μέχρι ένα πάρκο συνδέθηκε, επίσης με κάποια οφέλη τόσο για τους ενηλίκους όσο και για τους εφήβους, αυτά όμως ήταν πολύ πιο περιορισμένα από εκείνα στην περίπτωση ατόμων που ζούσαν σε απόσταση την οποία μπορούσαν εύκολα να διανύσουν πεζή ως το πάρκο.