Το κλειδί για την αντιμετώπιση της υπέρτασης μπορεί να κρύβεται στους ανθρώπους που «αντιστέκονται» στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης ακόμα κι αν ακολουθούν μια διατροφή με πολύ αλάτι, σύμφωνα με τα όσα υποδεικνύει μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Experimental Physiology.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο ένας στους τέσσερις ενηλίκους πάσχουν από υπέρταση, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο ο αντίστοιχος αριθμός ξεπερνά τους 1,1 δις ανθρώπους, καθιστώντας την υψηλή αρτηριακή πίεση ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της παγκόσμιας υγείας σήμερα. Η πάθηση αυτή αποτελεί, επίσης, τη βασική αιτία πρόκλησης διάφορων άλλων προβλημάτων υγείας, μεταξύ των οποίων βρίσκονται η χρόνια νεφρική νόσος, το εγκεφαλικό επεισόδιο και οι καρδιακές παθήσεις.
Ενώ, λοιπόν, σε κάποιους ανθρώπους η αρτηριακή πίεση «εκτοξεύεται» όταν καταναλώνουν τρόφιμα με πολύ αλάτι ή γενικά ακολουθούν μια διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε νάτριο, άλλοι -οι αποκαλούμενοι και ως «ανθεκτικοί στο αλάτι»- αποβάλλουν με μεγάλη ευκολία το αλάτι από τον οργανισμό τους με αποτέλεσμα να μην παρουσιάζουν αλλαγές στην αρτηριακή τους πίεση.
Λαμβάνοντας υπόψιν αυτά τα δεδομένα, οι επιστήμονες διατύπωσαν τη θεωρία ότι ένας τρόπος για να καταπολεμηθεί η επιδημία της υπέρτασης ενδεχομένως να είναι η «μίμηση» της διαδικασίας που ακολουθεί ο οργανισμός των ανθεκτικών στο αλάτι ανθρώπων για να αποφύγει την υψηλή αρτηριακή πίεση.
Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστόνης εξέτασαν τον τρόπο με τον οποίο τα κύτταρα στον υποθάλαμο του εγκεφάλου ελέγχουν την αντίσταση στο αλάτι και εντόπισαν την ύπαρξη μιας δομικής αλλαγής στα κύτταρα αυτά που τους επιτρέπει να αλλάζουν την απόκρισή τους στο αλάτι.
Σχολιάζοντας τη μελέτη, ο πρώτη συγγραφέας της, Jesse Moreira, ανέφερε:
«Τα ευρήματά μας μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την ανάπτυξη προσωποποιημένων αντιυπερτασικών θεραπευτικών μεθόδων, σχεδιασμένων να στοχεύουν το μονοπάτι που εμπλέκεται στη μετάλλαξη των κυττάρων προκειμένου να αυξήσουν την αντίσταση του οργανισμού στο αλάτι».