Μπορεί για πολλές νέες μητέρες το μυαλό που «κατακλύζεται» από σκέψεις που αφορούν αποκλειστικά στο μωρό και οι νύχτες χωρίς ύπνο να μην είναι στοιχεία ευοίωνα για τις νοητικές τους ικανότητες τους, μια μελέτη, όμως, υποστηρίζει ότι οι γυναίκες που αποκτούν παιδιά γίνονται πιο οξυδερκείς στην πορεία της ζωής τους.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences, οι γυναίκες που γίνονται μητέρες έχουν «νεότερους εγκεφάλους» από εκείνες που δεν αποκτούν παιδιά, με βάση της μαγνητικές τομογραφίες των 12.000 ασθενών που εξετάστηκαν.
Ακόμα και στη μέση ηλικία, ο εγκέφαλος μιας μητέρας ήταν έως και έξι μήνες νεότερος και όσο πιο πολλά παιδιά έκανε η κάθε γυναίκα (μέχρι τα πέντε) τόσο το καλύτερο για την γκρίζα ύλη ΄(φαιά ουσία) του εγκεφάλου της. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι μητέρες ενδεχομένως να επωφελούνται από τα οιστρογόνα, την ορμόνη που παράγεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή ότι η κυοφορία του παιδιού ενισχύει το ανοσοποιητικό τους σύστημα.
«Όταν εξετάσουμε παράγοντες που επηρεάζουν τον τρόπο που κάποιος γερνά, η απόκτηση παιδιών φαίνεται να κάνει τη διαφορά. Οι γυναίκες που έχουν παιδιά ίσως να επωφεληθούν από τις θετικές επιδράσεις της διαδικασίας αυτής αργότερα στη ζωή τους, πράγμα το οποίο μάλλον συμβαίνει επειδή οι ορμόνες ή οι ανοσολογικοί παράγοντες που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη και τον τοκετό έχουν προστατευτικές επιδράσεις απέναντι στη γήρανση του εγκεφάλου», επισημαίνει σε σχόλιό της η Δρ. Ann-Marie de Lange, πρώτη συγγραφέας της μελέτης και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Όσλο.
Στη μελέτη χρησιμοποιήθηκαν εξετάσεις εγκεφάλου από γυναίκες μέσης ηλικίας κατά μέσο όρο 54 ετών, οι οποίες συμμετείχαν στη γενετική μελέτη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου. Μητέρες ήταν περισσότερες από 9.500 γυναίκες.
Οι ερευνητές ανέλυσαν τον εγκέφαλό τους με βάση τη συνολική γκρίζα ύλη και τον όγκο, σε περιοχές σημαντικές για τη μνήμη, όπως ο ιππόκαμπος.
Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι ο εγκέφαλος των γυναικών που ήταν μητέρες ήταν βιολογικά νεότερος κατά περίπου έξι μήνες, σε σχέση με τις άτεκνες γυναίκες, πράγμα το οποίο ίσως να αντανακλά μακροπρόθεσμες εγκεφαλικές αλλαγές που προκαλεί η εγκυμοσύνη ή οι απαιτήσεις της ανατροφής ενός παιδιού.