Η άνοια μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τις συνθήκες της στοματικής υγιεινής σύμφωνα με έρευνα της Δρ. Helena Nilsson από το Πανεπιστήμιο Malmö.
«Η περιοδοντίτιδα είναι τόσο ξεκάθαρος παράγοντας κινδύνου, όσο η καρδιαγγειακή νόσος ή η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ», εξήγησε η Δρ. Nilsson.
Η έρευνα της Δρ. Nilsson βασίστηκε σε Σουηδική μελέτη για τη γήρανση και τη φροντίδα των ηλικιωμένων. Στόχος ήταν να εντοπιστούν οι παράγοντες -ιατρικοί, ψυχολογικοί, κοινωνικοί- που συμβάλλουν σε ομαλότερη γήρανση με την ερευνήτρια να εξετάζει αν η απώλεια δοντιών ή/και η περιοδοντίτιδα σχετίζονται με τη γνωστική φθορά, κάτι που θα μπορούσε να αποτελέσει αρχικό σύμπτωμα της άνοιας. Αυτό κατέστη εφικτό με τη διενέργεια κλινικών και ακτινολογικών εξετάσεων 1147 ατόμων.
Επιπλέον χρησιμοποίησε ορισμένες γνωστικές δοκιμές για την εξέταση και την αξιολόγηση του κινδύνου εκδήλωσης άνοιας.
«Θέλησα να εξετάσω αν η περιοδοντίτιδα θα μπορούσε να προβλέψει γνωστική φθορά σε ανθρώπους που αρχικά θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως γνωστικά υγιείς. Ποιοι παράγοντες μπορούν να προβλέψουν ότι θα επέλθει επιδείνωση;»
Οι συμμετέχοντες στη μελέτη παρακολουθήθηκαν για έξι χρόνια με τους ερευνητές να παρατηρούν πως η περιοδοντίτιδα είχε σημαντική επίδραση στον κίνδυνο γνωστικής φθοράς.
Η σχέση μεταξύ περιοδοντίτιδας και άνοιας ενδέχεται να οφείλεται στο ότι οι πάσχοντες δεν φροντίζουν τη στοματική τους υγεία λόγω της άνοιας. Υπάρχουν ωστόσο επιπλέον υποθέσεις που αφορούν ένα δυνητικό συσχετισμό των δύο ως κοινούς φλεγμονώδεις παράγοντες και της κακής μασητικής λειτουργίας.
Σε μία εκ των ερευνών η Δρ. Nilsson διεξήγαγε 12ετή παρακολούθηση ανάμεσα στους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, όπου έδειξε πως η περιοδοντίτιδα αυξάνει τον κίνδυνο απώλειας αρκετών δοντιών. Τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημαντικότητα διάγνωσης και θεραπείας της περιοδοντίτιδας, ακόμα και ανάμεσα στους ανθρώπους μεγαλύτερων ηλικιών.