Για την ερευνήτρια Δρ. Stephanie Cacioppo που εργάζεται πυρετωδώς για την δημιουργία ενός φαρμάκου που θα καταπολεμά την μοναξιά η απάντηση είναι «ναι».

Η Δρ. Cacioppo καθηγήτρια Νευροεπιστημών και Ψυχιατρικής στον Πανεπιστήμιο του Σικάγο γνωρίζει πολύ καλά τι σημαίνει μοναξιά, έχοντας χάσει αναπάντεχα πέρσι τον σύζυγό της και συνεργάτη ερευνητή Δρ John Cacioppo ο οποίος πέθανε στον ύπνο του.

Η ίδια ως νευροεπιστήμονας έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ακαδημαϊκής της ζωής μελετώντας την μοναξιά και τον τρόπο που αυτή επηρεάζει το μυαλό και το σώμα.

Διαστάσεις επιδημίας έχει λάβει η μοναξιά στον δυτικό κόσμο με τον κίνδυνο κατάθλιψης, διαβήτη, άνοιας ακόμη και πρόωρου θανάτου να καραδοκούν. Η μοναξιά και η απομόνωση απειλούν όχι μόνο την ευτυχία αλλά και την υγεία των ανθρώπων – άλλωστε πληθαίνουν οι έρευνες ότι η υγεία και το προσδόκιμο ζωής σχετίζονται με τη μοναξιά.

Η έρευνα της Δρ. Cacioppo αφορά σε μια θεραπεία για την μοναξιά, ένα χάπι που θα απαλύνει την εγκεφαλική δραστηριότητα που μας κάνει να αγωνιούμε, να απελπιζόμαστε και να βασανιζόμαστε όταν βιώνουμε την μοναξιά.

Η ίδια αφιέρωσε την έρευνά της στη μελέτη του τρόπου με τον οποίο η μοναξιά επηρεάζει το μυαλό και του τρόπου που θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο.

Σύμφωνα με την Δρ. Cacioppo η πρεγνενολόνη φαίνεται ότι είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση του προβλήματος της μοναξιάς. Η πρεγνενολόνη είναι μια ορμόνη που παράγεται φυσικά από τους ενδοκρινείς αδένες. Όλα τα ανδρογόνα συντίθενται από την πρεγνενολόνη , η οποία προέρχεται από την χοληστερόλη. Θεωρείται η πρόδρομη ουσία για την παραγωγή πολλών ορμονών συμπεριλαμβανομένων των οιστρογόνων και της προγεστερόνης, ακόμη και της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες.

Ο ρόλος και η δράση της πρεγνενολόνη έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων τόσο εκείνων που μελετούν την αντιγήρανση όσο και εκείνων που μελετούν την μοναξιά. Μάλιστα έχουν ήδη διενεργηθεί πειράματα από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν οι οποίοι χορήγησαν ένα παράγωγο πρεγνενολόνης σε συμμετέχοντες με αγχώδη διαταραχή και παρατήρησαν ότι κατευνάστηκε η δραστηριότητα της αμυγδαλής και τη νήσου του εγκεφάλου συγκριτικά με την ομάδα των ασθενών που λάμβαναν εικονική θεραπεία. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν επίσης ότι ένιωθαν λιγότερο άγχος.

Παρότι η μοναξιά και οι αγχώδεις διαταραχές δεν είναι ταυτόσημες μοιράζονται ορισμένα κοινά εγκεφαλικά μονοπάτια κυρίως αυτά που σχετίζονται με την επαγρύπνηση και εγρήγορση.

Η Δρ Cacioppo μόλις ολοκλήρωσε μια κλινική έρευνα σε μικρό δείγμα υγιών αλλά μοναχικών ανθρώπων στους οποίους χορήγησε διαφορετικές δόσεις πρεγνενολόνης ή εικονικό φάρμακο και στη συνέχεια μελέτησε την εγκεφαλική τους δραστηριότητα.

Σε αναμονή των αποτελεσμάτων της έρευνάς της ωστόσο κανένας δεν θα προέτρεπε στη λήψη αυτής της μάλλον αμφιλεγόμενης ουσίας χωρίς την συμβουλή ενός ειδικού.