Η άσκηση μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να είναι πολύ πιο αποτελεσματική στη θεραπεία των επιπτώσεων της άνοιας από οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή, υποστηρίζει νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Annals of Internal Medicine.

Οι επιστήμονες βρήκαν ότι οι ασθενείς που είχαν συμπτώματα επιθετικότητας ως αποτέλεσμα της διαταραχής ανταποκρίνονταν πολύ καλύτερα χάρη σε δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους παρά στα αντιψυχωσικά-ηρεμιστικά φάρμακα.

Προς το παρόν οι γιατροί αντιμετωπίζουν τους ασθενείς με τέτοια προβλήματα χρησιμοποιώντας ένα συνδυασμό φαρμάκων, ασκήσεων και θεραπειών. Μέχρι τώρα, όμως, έχουν πραγματοποιηθεί ελάχιστες έρευνες που να αντιπαραβάλλουν τη μία μέθοδο με την άλλη προκειμένου να αποδειχθεί ποια είναι η πιο επωφελής.

Για το λόγο αυτό, οι ερευνητές συνέκριναν 163 κλινικές δοκιμές στις οποίες συμμετείχαν 23.143 πάσχοντες από άνοια που παρουσίαζαν συμπτώματα όπως η επιθετικότητα και η ταραχή.

Τα αποτελέσματα, λοιπόν, έδειξαν ότι η άσκηση, το μασάζ, όπως επίσης και οι θεραπείες με άγγιγμα και μουσική ήταν πολύ πιο αποτελεσματικοί τρόποι από τη χρήση αντιψυχωσικών φαρμάκων, κάποια από τα οποία θεωρείται, μάλιστα, ότι αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων και θανάτου.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η άσκηση και οι θεραπείες αυτού του είδους μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του συναισθηματικού και σωματικού στρες που κάνει τους ασθενείς να αντιδρούν έντονα, αντί να χρησιμοποιούνται κατασταλτικά φάρμακα.

Ωστόσο, η ομάδα των ακαδημαϊκών από τη Μονάδα Υγείας του Νοσοκομείου St Michael στο Τορόντο προειδοποιεί ότι δεν υπάρχει μια λύση που να  ταιριάζει σε όλους.