Κάθε ποδοσφαιρόφιλος έχει ζήσει το δράμα του βλέποντας την αγαπημένη του ομάδα να χάνει. Τώρα, λοιπόν, οι επιστήμονες έρχονται να επιχειρηματολογήσουν πάνω σε αυτό το «δράμα», προειδοποιώντας ότι το στρες που προκαλείται από την παρακολούθηση ενός ποδοσφαιρικού αγώνα το αποτέλεσμα του οποίου δεν είναι ευχάριστο για τον θεατή, μπορεί πράγματι να βλάψει την καρδιά του και να οδηγήσει ακόμα και σε θάνατο.

Σύμφωνα με τη νέα αυτή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Sports Sciences, οι οπαδοί της ομάδας που χάνει σε έναν αγώνα έχουν 29% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν ένα θανατηφόρο καρδιαγγειακό συμβάν, όπως καρδιακή προσβολή, στηθάγχη, οξύ στεφανιαίο σύνδρομο ή εγκεφαλικό επεισόδιο, την ημέρα του αγώνα παρά οποιαδήποτε άλλη στιγμή. Αντίθετα, οι οπαδοί της ομάδας που κερδίζει έχουν 20% λιγότερες πιθανότητες για ένα τέτοιο θανατηφόρο συμβάν.

Επειδή τα μειονεκτήματα της ήττας αντισταθμίζουν τα θετικά αποτελέσματα της νίκης, οι θεατές ισορροπούν στο 6% των πιθανοτήτων να βιώσουν ένα θανατηφόρο καρδιακό συμβάν κατά την ημέρα του αγώνα.

Όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, οι άνδρες δείχνουν πιο ευάλωτοι σε κάτι τέτοιο, με τις πιθανότητες για θανατηφόρα ή μη καρδιαγγειακά συμβάντα να αυξάνονται πιο απότομα στις ποδοσφαιρικές ημέρες σε σύγκριση με τις γυναίκες.

«Τα καρδιαγγειακά συμβάντα προκαλούνται από μεγάλο ψυχικό στρες και τη συναισθηματική αναταραχή που προκαλεί ένας ποδοσφαιρικός αγώνας. Η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα για την ανακούφιση από τέτοια αισθήματα αναστάτωσης μπορούν, επίσης, να αποτελούν παράγοντα, γι’αυτό και πιστεύουμε ότι τα μέτρα πρόληψης είναι απαραίτητα στους ποδοσφαιρικούς αγώνας», σημειώνουν σε σχόλιό τους οι ερευνητές.