Η αντίσταση στα αντιβιοτικά είναι μια από τις μεγαλύτερες απειλές για την παγκόσμια υγεία. Καθώς οι επιστήμονες αγωνίζονται να βρουν λύσεις στο πρόβλημα μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Medical Microbiology καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ένα συστατικό του πράσινου τσαγιού μπορεί να ενισχύσει τη δράση των υπαρχόντων αντιβιοτικών.
Οι ερευνητές από την Σχολή Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Surrey διαπίστωσαν ότι ένα συστατικό του πράσινου τσαγιού, η επιγαλλοκατεχίνη (EGCG) μπορεί να ενισχύσει την αδύναμη δράση των αντιβιοτικών και να τα ωθήσει σε καλύτερη και πιο αποτελεσματική εξουδετέρωση των βακτηρίων.
Οι ερευνητές εστίασαν στο βακτήριο Pseudomonas aeruginosa το οποίο προκαλεί σοβαρές μολύνσεις στην επιδερμίδα, το αίμα, το αναπνευστικό και ουροποιητικό σύστημα. Η τρέχουσα αντιμετώπισή του εν λόγω βακτηρίου περιλαμβάνει ένα συνδυασμό αντιβιοτικών.
Το πράσινο τσάι περιέχει ένα συστατικό, την επιγαλλοκατεχίνη, μια πολυφαινόλη για την οποία οι επιστήμονες τα τελευταία χρόνια έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για διάφορους λόγους. Για παράδειγμα έχει διερευνηθεί για τη δράση της στην καταπολέμηση της φλεγμονής και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.
Στην τρέχουσα μελέτη οι ερευνητές συνδύασαν την επιγαλλοκατεχίνη με την αζτρεονάμη (aztreonam), ένα συνθετικό αντιβιοτικό της ομάδας των μονομπακταμών, που χρησιμοποιείται συχνά για την καταπολέμηση του Pseudomonas aeruginosa.
Τα αποτελέσματα της εργαστηριακής μελέτης έδειξαν ότι ο παραπάνω συνδυασμός οδηγεί σε μείωση του πληθυσμού P. aeruginosa σε κυτταρικές καλλιέργειες.
Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τη δράση του συνδυασμού επιγαλλοκατεχίνης – αζτρεονάμης σε ζωικό μοντέλο, συγκεκριμένα σε προνύμφες σκώρων κεριών. Και αυτή η μελέτη έδειξε ότι ο υπό μελέτη συνδυασμός ήταν πιο δραστικός σε σύγκριση με τη μεμονωμένη χρήση των δυο δραστικών ουσιών.
Οι επιστήμονες εικάζουν ότι η επιγαλλοκατεχίνης αυξάνει την διαπερατότητα της μεμβράνης του βακτηρίου διευκολύνοντας την είσοδο του αντιβιοτικού και αυξάνοντας έτσι την αποτελεσματικότητά του.
«Φυσικά προϊόντα όπως η επιγαλλοκατεχίνη σε συνδυασμό με τρέχοντα αντιβιοτικά ίσως να αποτελούν έναν αποτελεσματικό τρόπο για την βελτίωση της δράσης τους και την παράταση της χρήσης τους στην κλινική πράξη» σχολίασε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Jonathan Betts.