Παρά το γεγονός ότι η παχυσαρκία αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες ανάπτυξης καρδιακής ανεπάρκειας, για τους ανθρώπους που έχουν ήδη εκδηλώσει αυτή την πάθηση, η παχυσαρκία μπορεί να προσφέρει ένα πλεονέκτημα επιβίωσης, υποστηρίζει νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Heart.
Χρησιμοποιώντας δεδομένα 375.056 ασθενών από εννέα μελέτες, οι ερευνητές βρήκαν ότι ο χαμηλότερος κίνδυνος θανάτου για τους ανθρώπους με επιβεβαιωμένη καρδιακή ανεπάρκεια παρουσιαζόταν στην περίπτωση των υπέρβαρων, αλλά όχι των σοβαρά παχύσαρκων.
Γεγονός είναι πως οι πληροφορίες σχετικά με τις συνέπειες της απώλειας βάρους στους παχύσαρκους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια είναι περιορισμένες, ωστόσο η μελέτη επιβεβαιώνει ότι η σκόπιμη απώλεια βάρους για τους παχύσαρκους ασθενείς χωρίς καρδιακή ανεπάρκεια σχετίζεται με βελτιωμένη καρδιακή υγεία.
Ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Michael Stokes, από το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας τόνισε ότι η προστατευτική επίδραση του πλεονάζοντος βάρους στην επιβεβαιωμένη καρδιακή ανεπάρκεια αποτελεί παράδειγμα του «παράδοξου της παχυσαρκίας».
«Υπάρχουν διάφορες πιθανές εξηγήσεις για το παράδοξο της παχυσαρκίας στην καρδιακή ανεπάρκεια, μεταξύ των οποίων και το γεγονός ότι οι παχύσαρκοι ασθενείς διαγιγνώσκονται νωρίτερα λόγω της μεγαλύτερης λειτουργικής βλάβης που παρουσιάζουν, αλλά και ότι οι οργανικά αντέχουν σε μεγαλύτερο βαθμό τη φαρμακευτική αγωγή σε σχέση με τους μη παχύσαρκους», υπογραμμίζει ο ίδιος.
Σε αυτή την μετα-ανάλυση, τα δεδομένα ανέδειξαν μια καμπύλη επιβίωσης σε σχήμα U, με χαμηλότερη θνησιμότητα στους υπέρβαρους ασθενείς και μειωμένη θνησιμότητα στους παχύσαρκους, σε σύγκριση με τους ασθενείς με φυσιολογικό βάρους και τους λιποβαρείς με καρδιακή ανεπάρκεια.
Η μετα-ανάλυση έρχεται να προστεθεί στον όγκο των ενδείξεων που υποστηρίζουν μια σαφή σύνδεση μεταξύ παχυσαρκίας και καρδιακής ανεπάρκειας, της επίδρασης του βάρους στην πρόγνωση της καρδιακής ανεπάρκειας και της συνέπειας της απώλειας βάρους στην καρδιακή αναδιαμόρφωση.
«Αυτή τη στιγμή πραγματοποιούμε μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη αξιολόγησης των επιδράσεων της σκόπιμης απώλειας βάρους (που επετεύχθη με διατροφικές παρεμβάσεις και συνταγογραφημένη άσκηση) στους παχύσαρκους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια. Ευελπιστούμε ότι θα κατευθύνουμε αυτό το σημαντικό κλινικό ερώτημα στο αν η σκόπιμη απώλεια βάρους είναι επωφελής για αυτή την ολοένα και μεγαλύτερη ομάδα ασθενών», συμπληρώνει καταληκτικά ο Δρ. Strokes.π