Μία «έξυπνη» μπλούζα που ελέγχει τη λειτουργία των πνευμόνων μέσω αισθητήρων κίνησης στο στήθος και την κοιλιά έχει αποδειχθεί πως είναι ακριβής όταν συγκρίθηκε με παραδοσιακές τεχνικές παρακολούθησης σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο Διεθνές Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας.

Οι ερευνητές έχουν χρησιμοποιήσει τις «έξυπνες» μπλούζες μαζί με μία εφαρμογή κινητού τηλεφώνου για να μετρήσουν αξιόπιστα την αναπνοή σε υγιείς ανθρώπους ενώ πραγματοποιούσαν μία σειρά από καθημερινές δραστηριότητες.

Αυτό σημαίνει ότι μπορούν τώρα να δοκιμάσουν τις «έξυπνες» μπλούζες σε ασθενείς που πάσχουν από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ). Αν οι δοκιμές αυτές στεφθούν με επιτυχία ελπίζουν πως αυτό θα επιστρέψει στους γιατρούς να παρακολουθούν τους ασθενείς για πρώιμα σημάδια ότι η νόσος τους επιδεινώνεται.

Η έρευνα παρουσιάστηκε από τη Denise Manee, διδακτορική υποψήφια στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Radboud στην Ολλανδία. «Η ΧΑΠ αποτελεί ένα αυξανόμενο πρόβλημα με περίπου 64 εκατομμύρια να υποφέρουν διεθνώς από τη νόσο. Όταν οι ασθενείς βιώνουν επιδείνωση των συμπτωμάτων τους όπως ο βήχας και η δύσπνοια, χρειάζονται περισσότερη και εγγύτερη παρακολούθηση. Τα συμπτώματα αρχικά εμφανίζονται κατά τη διάρκεια καθημερινών δραστηριοτήτων όπως το ανέβασμα σκάλας, αλλά η αναπνοή είναι δύσκολο να παρακολουθηθεί σε τέτοιες συνθήκες. Αυτό γίνεται παραδοσιακά στην κλινική με ειδικό εξοπλισμό όπως ένα ποδήλατο γυμναστικής, μάσκα και ηλεκτρονικό υπολογιστή. Ο εξοπλισμός δεν είναι πολύ πρακτικός για μέτρηση κατά τις καθημερινές δραστηριότητες. Οι «έξυπνες» μπλούζες είναι ήδη διαθέσιμες, αλλά τείνουν να χρησιμοποιούνται από επαγγελματίες ή ερασιτέχνες αθλητές και αθλήτριες. Θέλαμε να δούμε αν μία τέτοια μπλούζα θα μπορούσε να παράσχει μία ακριβή και πιο πρακτική εναλλακτική για τη μέτρηση της πνευμονικής λειτουργίας», εξήγησε η ερευνήτρια.

Οι «έξυπνες» μπλούζες, στις οποίες δόθηκε το όνομα Hexoskin, καταγράφουν τις αλλαγές στο ύφασμα το οποίο εφαρμόζει στο στήθος του ασθενούς όταν αυτό διαστέλλεται και συστέλλεται και βάσει αυτών των μετρήσεων υπολογίζεται η ποσότητα του αέρα που έχει εισπνευθεί και εκπνευθεί. Καταγράφει επίσης τον καρδιακό παλμό και την κίνηση. Η ερευνήτρια και οι συνεργάτες της ζήτησαν από 15 εθελοντές να φοράνε το Hexoskin ενώ έκαναν τις καθημερινές τους δραστηριότητες ασχέτως αν ξάπλωναν, κάθονταν, ήταν όρθιοι, ανέβαιναν σκάλες ή έβαζαν ηλεκτρική σκούπα.

Την ίδια στιγμή, οι εθελοντές φορούσαν επίσης τον εξοπλισμό που χρησιμοποιείται παραδοσιακά για τις μετρήσεις της αναπνοής. Οι εθελοντές επανέλαβαν τις ίδιες εργασίες φορώντας αμφότερους τους εξοπλισμούς για να παραχθεί και ένα δεύτερο σετ δεδομένων.

Hexoskin Smart Shirt and Standard Monitoring Equipment,

Όταν συνέκριναν τις μετρήσεις που καταγράφηκαν μέσω των δύο τεχνικών για κάθε άτομο, κάνοντας κάθε δραστηριότητα, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως σε γενικές γραμμές οι μετρήσεις ήταν παρόμοιες. Όταν οι εθελοντές ξάπλωναν, η διαφορά μεταξύ των δύο τύπων μέτρησης ήταν μόλις στο 0,2% κατά μέσο όρο, το οποίο σημαίνει μόλις ελάχιστα mL αέρα. Σε πιο έντονες δραστηριότητες υπήρχαν ελαφρώς μεγαλύτερες διαφορές. Για παράδειγμα κατά το σκούπισμα η διαφορά ήταν στο 3,1%, δηλαδή περίπου 40mL.

Δυστυχώς, οι ρυθμίσεις από την πρώτη χρήση της «έξυπνης» μπλούζας δεν αποδείχθηκαν αξιόπιστες στο δεύτερο σετ μετρήσεων, δείχνοντας ότι ο εξοπλισμός θα χρειαζόταν επαναρρύθμιση κάθε φορά που το Hexoskin χρησιμοποιείτο.

«Αυτά τα αποτελέσματα είναι σημαντικά επειδή δείχνουν πως η “έξυπνη” μπλούζα μπορεί να φορεθεί από ασθενείς στην καθημερινότητά τους μετρώντας με ακρίβεια την πνευμονική τους λειτουργία», εξήγησε η Δρ. Manee.

Οι συμμετέχοντες δήλωσαν πως οι μπλούζες ήταν άνετες και μπορούσαν να φορεθούν κάτω από τα ρούχα τους.

Επόμενο στάδιο της έρευνας είναι να επαναληφθεί η εξέταση σε ασθενείς με ΧΑΠ, αλλά πιστεύεται πως η τεχνολογία ενδέχεται να βοηθήσει και σε άλλες αναπνευστικές παθήσεις όπως το άσθμα και η κυστική ίνωση ή μετά από μεταμόσχευση.