Ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται ευρέως για τη αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της νόσου Αλτσχάιμερ και άλλων μορφών άνοιας, έχει συνδεθεί με δύο φορές πιο αυξημένο κίνδυνο εισαγωγής στο νοσοκομείο για ραβδομυόλυση, μια επώδυνη κατάσταση που χαρακτηρίζεται από την ταχεία καταστροφή των μυοσκελετικών μυών.
Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Canadian Medical Association Journal υποστηρίζει ότι η δραστική ουσία δονεπεζίλη που περιέχεται σε φάρμακο που χορηγείται για τη νόσο Αλτσχάιμερ, διπλασιάζει τον κίνδυνο ραβδομυόλυσης, σε σύγκριση με άλλους αναστολείς της ακετυλοχολινεστεράσης.
Η μελέτη, της οποίας ηγήθηκαν ερευνητές από την Ιατρική και Οδοντιατρική Σχολή του Δυτικού Πανεπιστημίου Schulich και Κέντρου Ιατρικών Ερευνών Lawson, εξέτασε δεδομένα 220.353 ασθενών 66 ετών και άνω που είχαν λάβει συνταγογράφηση για δονεπεζίλη, ρεβαστιγμίνη ή γκαλανταμίνη, τρεις αναστολείς της ακετυλοχολινεστεράσης που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο των συμπτωμάτων της άνοιας και της νόσου Αλτσχάιμερ. Τα δεδομένα αυτά είχαν συγκεντρωθεί μεταξύ 2002 και 2017 από κατοίκους του Οντάριο στον Καναδά.
Οι ερευνητές, λοιπόν, βρήκαν ότι η δονεπεζίλη συνδεόταν με διπλάσιο κίνδυνο νοσηλείας για ραβδομυόλυση, μια σοβαρή κατάσταση που μπορεί, μάλιστα, να οδηγήσει και σε οξεία νεφρική ανεπάρκεια. Ο σχετικός κίνδυνος που αναδείχθηκε ήταν μεν μικρός, αλλά στατιστικά σημαντικός.
«Τα ευρήματα αυτής της πληθυσμιακής μελέτης κοόρτης υποστηρίζουν τις προειδοποιήσεις των ρυθμιστικών φορέων σχετικά με τον κίνδυνο ραβδομυόλυσης που προκαλεί η δονεπεζίλη. Το καθησυχαστικό είναι ότι τα περιστατικά εισαγωγής στο νοσοκομείο για ραβδομυόλυση 30 μέρες μετά την έναρξη λήψης δονεπεζίλης παραμένουν χαμηλά», αναφέρει ο Δρ. Jamie Fleet μαζί με τους υπόλοιπους συγγραφείς της μελέτης.