Ένα νέο αντισυλληπτικό βραδείας αποδέσμευσης μπορεί να αποδειχθεί αποτελεσματικότερο στην πρόληψη ανεπιθύμητων κυήσεων, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες, καθώς μπορεί να ελέγχεται από την ίδια την γυναίκα.

Το νέο αντισυλληπτικό με τη μορφή δερματικού επιθέματος βασίζεται στην τεχνολογία των μικροβελόνων που έχει σχεδιαστεί πρωτίστως για την ανώδυνη χορήγηση εμβολίων, όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του Nature Biomedical Engineering.

Τα αντισυλληπτικά μακράς δράσης είναι ήδη διαθέσιμα και διακρίνονται από υψηλά επίπεδα αποτελεσματικότητας, αλλά συνήθως είτε έχουν την μορφή εμφυτεύσιμης μικροσυσκευής, είτε ενέσιμης ουσίας. Οι τεχνικές μεσοπρόθεσμης αντισύλληψης απ’ την άλλη απαιτούν καλή συμμόρφωση και πολλές φορές εξαιτίας της ασυνέπειας στην ορθή χρήση αποτυγχάνουν.

Το νέο αντισυλληπτικό επίθεμα, σε πειράματα που έγιναν σε ζώα, απεδείχθη ότι μπορεί να παρέχει στον οργανισμό το κατάλληλο επίπεδο αντισυλληπτικής ορμόνης για πάνω από έναν μήνα με μια μόνο εφαρμογή.

Όταν το επίθεμα εφαρμόζεται στο δέρμα για μερικά δευτερόλεπτα, οι μικροβελόνες εισχωρούν στην επιδερμίδα και έναν βιοδιασπώμενο πολυμερές υλικό απελευθερώνει αργά λεβονοργεστρέλη, συνθετική ορμόνη που μιμείται την φυσική προγεστερόνη.

«Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για νέες επιλογές αντισύλληψης, ειδικά μακράς δράσης. Ο στόχος μας είναι οι γυναίκες να μπορούν να αυτο-χορηγούν τα μακράς δράσης αντισυλληπτικά, όπως το επίθεμα που σχεδιάσαμε, για πέντε δευτερόλεπτα μια φορά τον μήνα», εξηγεί ο Mark Prausnitz καθηγητής στη Σχολής Χημείας και Βιομοριακής Μηχανικής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Τζόρτζια των ΗΠΑ.

Αν το επίθεμα λάβει την έγκριση από τα αρμόδια αμερικανικά και ευρωπαϊκά όργανα θα είναι το πρώτο αντισυλληπτικό μακράς δράσης που θα μπορεί να αυτο-εφαρμόζεται από τις ίδιες τις γυναίκες, καθώς σήμερα τα αντίστοιχα αντισυλληπτικά απαιτούν την παρέμβαση επαγγελματία υγείας.

Πάντως, οι ερευνητές σπεύδουν να σημειώσουν ότι στους αρουραίους ελέγχθησαν μόνο τα επίπεδα της λεβονοργεστρέλης στο αίμα και δεν έγινε απόπειρα να διαπιστωθεί αν όντως μπορούσε το επίθεμα να αποτρέψει μια κύηση. «Ο στόχος είναι να διατηρήσουμε την συγκέντρωση της λεβονοργεστρέλης στον οργανισμό σε τέτοια επίπεδα που είναι γνωστό ότι συντελούν αναστολή της διαδικασίας της σύλληψης στους ανθρώπους», σημειώνει ο Δρ. Prausnitz.

Και συμπληρώνει ότι «δεν γνωρίζουμε προς το παρόν αν θα είναι αποτελεσματικό στους ανθρώπους, αλλά επειδή χρησιμοποιήσαμε μια καλά μελετημένη αντισυλληπτική ορμόνη είμαστε αισιόδοξοι ότι θα είναι λειτουργικό. Επίσης θεωρούμε ότι η χρήση του θα επιφέρει έναν ήπιο ερεθισμό στο δέρμα, αλλά σε κάθε περίπτωση όλα αυτά θα αποσαφηνιστούν σε κλινικές δοκιμές».

Να σημειωθεί ότι το νέο αντισυλληπτικό επίθεμα που δοκιμάστηκε στα τρωκτικά περιείχε 100 μικροβελόνες. Για την παροχή επαρκούς δόσης λεβονοργεστρέλης στον γυναικείο οργανισμό το επίθεμα πρέπει να είναι μεγαλύτερο, πράγμα που έχει ήδη κατασκευαστεί αλλά δεν έχει δοκιμαστεί.

Απώτερος στόχος των ειδικών είναι το επίθεμα να χρησιμοποιείται από τις γυναίκες μια φορά ανά έξι μήνες.