Τα άτομα που ακολουθούν τον υγιεινότερο τρόπο ζωής έχουν 75% χαμηλότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν διαβήτη τύπου 2, συγκριτικά με όσους ακολουθούν έναν ελάχιστα υγιεινό τρόπο ζωής, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Diabetologia.
Μάλιστα, στους πάσχοντες από διαβήτη τύπου 2 ο υγιεινός τρόπος ζωής συντελεί επίσης σε μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακού νοσήματος και μικρότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, περιλαμβανομένων των καρδιαγγειακών νοσημάτων και του καρκίνου.
Ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη τύπου 2 παγκοσμίως εκτιμάται σε σχεδόν μισό δισεκατομμύριο, σύμφωνα με την τελευταία μελέτη για την Παγκόσμια Επίπτωση της νόσου. Κάθε χρόνο καταγράφονται 22 εκατομμύρια διαγνώσεις. Παλαιότερες μελέτες έχουν τεκμηριώσει ότι παράγοντες, όπως σωματική δραστηριότητα, διατροφή και διαχείριση του σωματικού βάρους, είναι χρήσιμες παρεμβάσεις για την πρόληψη και διαχείριση του διαβήτη τύπου 2.
Η νέα συστηματική ανάλυση και μετά-ανάλυση που έκαναν οι Δρ. An Pan και Yanbo Zhang, από το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας Huazhong της Κίνας είχε ως στόχο να αξιολογήσει την επίπτωση των προαναφερόμενων υγιεινών συνηθειών στη συχνότητα του διαβήτη και στην θνητότητα και θνησιμότητα των ασθενών αυτών.
Στην έρευνα συμπεριλήφθηκε ο συνδυασμός τουλάχιστον τριών παραγόντων, ενδεικτικών του τρόπου ζωής: το κάπνισμα, το αλκοόλ, η σωματική δραστηριότητα, η καθιστική ζωή, η διατροφή, τα περιττά κιλά ή η παχυσαρκία και η διάρκεια/ποιότητα του ύπνου.
Τελικά εντοπίστηκαν 14 μελέτες κατάλληλες για ανάλυση στις οποίες είχαν πάρει μέρος συνολικά 1.116.248 από τις ΗΠΑ, την Ασία, την Ευρώπη και την Ωκεανία (Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και κοντινά νησιά). Η ηλικία κυμαινόταν από 38 έως 73 ετών, ενώ είχαν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση από 2,7 έως 20,8 χρόνια. Άλλες 10 μελέτες χρησιμοποιήθηκαν στο σκέλος της μετά-ανάλυσης των 34.385 ατόμων που ήδη είχαν διαβήτη τύπου 2, από τις ΗΠΑ, την Ασία και την Ευρώπη και μια παγκόσμια μελέτη από διάφορες περιοχές. Οι συμμετέχοντες ήταν από 46 έως και 69 ετών, και είχαν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση από τέσσερα έως 21 χρόνια.
Τελικά, ο συνδυασμός υγιεινών συμπεριφορών σχετιζόταν μες 75% χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. Ενώ περίπου μόνο το 14% των ανθρώπων φάνηκαν να ακολουθούν τον υγιεινότερο τρόπο ζωής, και το 11% ακολουθούσε έναν εντελώς ανθυγιεινό τρόπο ζωής.
Βέβαια, ενώ το σωματικό βάρος φάνηκε ότι παίζει σημαντικό ρόλο στον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, η μεμονωμένη σχέση του με την πάθηση απεδείχθη πιο αδύναμη από αυτή των υγιεινών τρόπων ζωής. Αλλά, συμπεριφορές όπως η σωματική άσκηση, η ποιότητα της διατροφής και ο ύπνος επηρέαζαν το σωματικό βάρος και αρκετές από τις μελέτες της ανασκόπησης κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι κάθε επιπρόσθετος υγιεινός παράγοντα σχετίζεται με 6-11% χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.
Σημαντική διαπίστωση ήταν και το γεγονός ότι, συγκριτικά με τους πάσχοντες από διαβήτη που έκαναν τον λιγότερο υγιεινό τρόπο ζωής εκείνοι που είχαν υγιεινή στάση ζωής είχαν 56% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, 49% μικρότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής θνησιμότητας και 31% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνου, καθώς και 52% μικρότερο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακής νόσου.
«Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνουν τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες που συστήνουν την αλλαγή του τρόπου ζωής στο πλαίσιο διαχείρισης του διαβήτη αλλά και μείωσης του κινδύνου που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς αυτοί ως προς την καρδιαγγειακή τους υγεία», αναφέρουν οι ερευνητές στα συμπεράσματα τους.