Ένα τεστ ούρων που θα αλλάζει χρώμα αν εντοπίσει καρκίνο θα μπορούσε να συμβάλει σημαντικά στη διάγνωση της ασθένειας στο μέλλον, σύμφωνα με τα ευρήματα μιας νέα επιστημονικής μελέτης από το Imperial College του Λονδίνου και το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT) που δημοσιεύθηκε στο Nature Nanotechnology.
Δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν σε ποντίκια έδειξαν ότι η θεωρία αυτή λειτουργεί και στην πράξη, με το χρώμα στα δείγματα ούρων των τρωκτικών να αλλάζει σε ανοιχτό μπλε αν έπασχαν από καρκίνο του παχέος εντέρου.
Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι το τεστ αυτό θα ανοίξει το δρόμο για έναν νέο διαγνωστικό εργαλείο, το οποίο βέβαια θα είναι φθηνότερο και ευκολότερο από τις υπάρχουσες μεθόδους.
Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου μπορεί να αυξήσει σημαντικά τα ποσοστά επιβίωσης, καθώς η θεραπεία θα μπορεί να ξεκινήσει όσο το δυνατόν συντομότερα.
«Το τεστ μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς ακριβά και δύσχρηστα εργαστηριακά εργαλεία, εκμεταλλευόμενο απλώς τη χημική αντίδραση που προκαλεί την αλλαγή του χρώματος. Η απλή αυτή ένδειξη μπορεί να σταθεί μέσω ενός smartphone στους παρόχους υγείας και να ξεκινήσει άμεσα η θεραπεία του ασθενούς», σημειώνει η συγγραφέας της μελέτης, καθηγήτρια Molly Stevens.
Πράγματι, το τεστ εντόπισε σωστά τα δείγματα ούρων που προέρχονταν από ποντίκια όγκους στο παχύ έντερο, στη μελέτη που περιελάμβανε 28 ποντίκια, εκ των οποίων τα 14 ήταν υγιή. Το μπλε χρώμα ήταν ορατό μέσα σε μισή ώρα, με τους συγγραφείς να αναφέρουν ότι πρόκειται για μια πτυχωτή προσέγγιση για την ταχύτερη διάγνωση μιας πάθησης, βασιζόμενη σε ένα απλό αλλά ευαίσθητο χρωματομετρικό τεστ ούρων που απαιτεί ελάχιστο εξοπλισμό και μπορεί να διαβαστεί από τον καθένα σε λιγότερο από μία ώρα.
Αυτή τη στιγμή το τεστ βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης, με την επιστημονική ομάδα να εργάζεται για την περαιτέρω απλοποίησή του. Ελπίζουν, μάλιστα, ότι το τεστ θα μπορεί να διαχωρίσει τα είδη του καρκίνου, πέρα του παχέος εντέρου, αλλά και διάφορες ακόμα ασθένειες.