Οι αλλαγές στο DNA κατά τη διάρκεια της ζωής ενός ανθρώπου μπορεί να αυξήσουν σημαντικά την ευαλωτότητά του σε καρδιακές παθήσεις και ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία, υποστηρίζει νέα έρευνα από επιστήμονες των Πανεπιστημίων του Εδιμβούργου και της Γλασκώβης που δημοσιεύθηκε στο Current Biology.

Κάποιες μεταβολές, γνωστές ως επίκτητες (σωματικές) μεταλλάξεις, μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο τα αιμοφόρα αγγεία λειτουργούν, ενώ σχετίζονται με τον καρκίνο του αίματος και άλλες παθήσεις.

Η μελέτη λέει ότι αυτές οι σωματικές μεταλλάξεις και οι παθήσεις που αυτές προκαλούν μπορεί να επιταχύνουν τη βιολογική ηλικία ενός ατόμου, δηλαδή το πόσο γερασμένο φαίνεται το σώμα, πολύ περισσότερο από την πραγματική, χρονολογική ηλικία.

Στη μελέτη εξετάστηκαν αυτές οι αλλαγές και οι πιθανές επιπτώσεις τους σε περισσότερους από 1.000 ηλικιωμένους ανθρώπους από την Κοόρτη Γεννήσεων Lothian (LBCs), οι οποίοι είχαν γεννηθεί είτε το 1921 είτε το 1936.

Οι συμμετέχοντες στην LBC είναι άνθρωποι που τώρα βρίσκονται στην ένατη και δέκατη δεκαετία της ζωής τους και είχαν υποβληθεί σε τεστ ευφυΐας όταν ήταν 11 ετών. Πρόκειται για μια από τις ομάδες ανθρώπων που έχουν μελετηθεί εκτενέστερα παγκοσμίως.

Ηλιακό χάσμα
Οι επιστήμονες μελέτησαν ανθρώπους των οποίων η βιολογική και χρονολογική ηλικία απείχαν πολύ μεταξύ τους.

Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι οι συμμετέχοντες με τις σωματικές μεταλλάξεις (περίπου το 6%) είχαν βιολογική ηλικία σχεδόν τέσσερα χρόνια μεγαλύτερη από εκείνους που δεν έφεραν τις μεταλλάξεις στο DNA τους.

Οι ειδικοί σκοπεύουν τώρα να εξερευνήσουν τη σχέση μεταξύ αυτών των αλλαγών στο DNA και την επιτάχυνση της βιολογικής γήρανσης.

Σε προηγούμενες μελέτες, πάντως, οι σωματικές μεταλλάξεις έχουν μελετηθεί εκτενώς σε σχέση με τον καρκίνο. «Τα δικά μας ευρήματα παίζουν ρόλο σε άλλες παθήσεις, πράγμα που μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που μελετούμε τον κίνδυνο για κάθε ασθένεια»», αναφέρει σχετικά ο Δρ. Tamir Chanda, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου.