Αμερικανοί ερευνητές ανέπτυξαν και δοκίμασαν σε ποντίκια ένα εμβόλιο που προστατεύει από το επικίνδυνο βακτήριο Klebsiella pneumoniae (κλεμπσιέλλα της πνευμονίας), το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε ένα ευρύ φάσμα παθολογικών καταστάσεων, κυρίως πνευμονία, λοιμώξεις του ουροποιητικού, σηψαιμία, μηνιγγίτιδα, διάρροια και λοιμώξεις των μαλακών ιστών.

Η Klebsiella pneumoniae βρίσκεται στο γαστρεντερικό σωλήνα του ανθρώπου ως μέρος της φυσιολογικής χλωρίδας. Τα άτομα με εξασθενημένη άμυνα στο αναπνευστικό σύστημα είναι ευαίσθητα σε λοίμωξη των πνευμόνων από κλεμπσιέλλα της πνευμονίας όπου μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή, νέκρωση και αιμορραγία του ιστού των πνευμόνων.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ουάσινγκτον στο Σεν Λούις, σύμφωνα με άρθρο του Proceedings of the National Academy of Sciences, πιστεύουν ότι το πειραματικό εμβόλιο έχει την δυνατότητα να προστατεύσει τους ανθρώπους από την δυνητικά θανατηφόρο λοίμωξη που δύσκολα προλαμβάνεται και αντιμετωπίζεται αφού το βακτήριο έχει αναπτύξει ανθεκτικότητα σε αρκετά αντιβιοτικά.

«Πιστεύαμε ότι η κλεμπσιέλλα αποτελεί πρόβλημα των νοσοκομειακών ασθενών και ότι η επίπτωση της στην κοινότητα ήταν μικρή. Αλλά παρατηρούμε ότι στελέχη του βακτηρίου έχουν γίνει τόσο επιθετικά που μπορούν να προκαλέσουν θάνατο ή σοβαρή νοσηρότητα σε υγιή άτομα. Και τα τελευταία πέντε χρόνια τα ανθεκτικά βακτήρια στα αντιβιοτικά έχουν πολλαπλασιαστεί δημιουργώντας μας τρόμο», εξηγεί ο Δρ. David A. Rosen, επίκουρος καθηγητής Παιδιατρικής και Μοριακής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ουάσινγκτον.

Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου οι μισοί ασθενείς που προσβάλλονται από την ανθεκτική στα αντιβιοτικά κλεμπσιέλλα τελικά πεθαίνουν. Μάλιστα, δύο στελέχη της, τα Κ1 και Κ2, ευθύνονται για το 70% των κρουσμάτων.

Οι Αμερικανοί ερευνητές σχεδίασαν λοιπόν ένα νέο εμβόλιο έναντι των δύο συχνότερων στελεχών της υπερμολυσματικής κλεμπσιέλλα, βασιζόμενοι στο γεγονός ότι η εξωτερική επιφάνεια του βακτηρίου καλύπτεται από σάκχαρα. Σχεδίασαν λοιπόν ένα εμβόλιο γλυκοσυζεύκτη, που απαρτίζεται από αυτά τα σάκχαρα και συνδέεται σε μια πρωτεΐνη που κάνει το εμβόλιο πιο αποτελεσματικό. Παρόμοια εμβόλια έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά στην προστασία των ανθρώπων από δυνητικά θανατηφόρα βακτήρια, όπως η ιογενής μηνιγγίτιδα και έναν τύπο πνευμονίας.

«Τα εμβόλια γλυκοσυζεύκτες είναι από τα πιο αποτελεσματικά, αλλά παραδοσιακά προϋποθέτουν μεγάλη χημική σύνθεση, η οποία είναι αργή και δαπανηρή διαδικασία. Αντικαταστήσαμε την χημεία με την χημεία, τροποποιώντας το βακτήριο Escherichia coli το οποίο έκανε όλη τη σκληρή δουλειά αντί ημών», αναφέρουν οι ερευνητές.

Οι επιστήμονες πράγματι τροποποίησαν ένα ακίνδυνο στέλεχος του E. coli, μετατρέποντας το σε μικροσκοπικά βιολογικά εργοστάσια ικανά να εξουδετερώσουν τις πρωτεΐνες και τα σάκχαρα που απαιτούνται για το εμβόλιο. Στη συνέχεια με τη βοήθεια ενός άλλου βακτηριακού ενζύμου συνέδεσαν τις πρωτεΐνες και τα σάκχαρα και το εμβόλιο μπόρεσε να εξουδετερώσει την κλεμπσιέλλα της πνευμονίας σε εργαστηριακά ποντίκια.