Η τραμαδόλη είναι μια ευρέως συνταγογραφούμενη αναλγητική ουσία στην οικογένειας των οπιοειδών για την οστεαρθρίτιδα και άλλες επώδυνες καταστάσεις. Ο λόγος της συχνής συνταγογράφησής της είναι ότι έχει μικρότερο κίνδυνο παρενεργειών και γενικότερα λιγότερες πιθανότητες να κάνει κάποιος κατάχρησης της συγκριτικά με άλλα οπιοειδή.
Αλλά μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, που δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports, δείχνει ότι οι ασθενείς που παίρνουν τραμαδόλη διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο υπογλυκαιμίας ή χαμηλότερο του φυσιολογικού σακχάρου στο αίμα.
Οι ερευνητές της Σχολής Φαρμακευτικών Επιστημών και Φαρμακολογίας Skaggs του αμερικανικού πανεπιστημίου, με επικεφαλής τον καθηγητή Ruben Abagyan, ανέλυσαν πάνω από 12 εκατομμύρια αναφορές από το Σύστημα Αναφοράς Ανεπιθύμητων Ενεργειών του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και άλλες όμοιες βάσεις δεδομένων που καταγράφουν τις παρενέργειες των φαρμάκων. Η περίοδος που αξιολογήθηκε ήταν από τον Ιανουάριο του 2004 έως και το Μάρτιο του 2019.
Στις συχνότερα αναφερόμενες παρενέργειες της τραμαδόλης ήταν η ζαλάδα, η ναυτία, οι πονοκέφαλοι και η δυσκοιλιότητα. Στις σοβαρότερες και πιο σπάνιες περιλαμβάνονταν το σύνδρομο σεροτονίνης και ο αυξημένος κίνδυνος κρίσης. Η σχέση της αναλγητικής ουσίας με την υπογλυκαιμία είναι σχετικά νέα αν και έχει παρατηρηθεί σε ζωικές μελέτες αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις ασθενών.
Αν και η υπογλυκαιμία έχει σχετιστεί με την θεραπεία του διαβήτη, μπορεί να συμβεί και σε άτομα χωρίς διαβήτη. Αν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές, όπως νευρογνωσιακή δυσλειτουργία, απώλεια της όρασης, αυξημένο κίνδυνο πτώσεων και μειωμένη ποιότητα ζωής.
Οι ερευνητές μελέτησαν και άλλα ευρείας χρήσης οπιοειδή και μη φάρμακα, όπως οι αναστολείς σεροτονίνης και νορεπινεφρίνης αλλά και οι αναστολείς του υποδοχέα NMDA. Μόνο η τραμαδόλη αύξανε σημαντικά τον κίνδυνο υπογλυκαιμίας στους ασθενείς. Μάλιστα, υπήρχε δεκαπλάσιος κίνδυνος υπογλυκαιμίας από τη χρήση τραμαδόλης έναντι άλλων οπιοειδών. Συγκρίσιμη επίδραση είναι η μεθαδόνη η οποία χορηγείται για την απεξάρτηση από την ηρωίνη και άλλα οπιοειδή.
Αν και θα πρέπει τα προκαταρκτικά αυτά στοιχεία να επαληθευθούν και σε μεγαλύτερου εύρους κλινικές μελέτες ο Δρ. Abagyan σημειώνει ότι «το μήνυμα για τον κλινικό γιατρό είναι ότι υπάρχει πιθανότητα υπογλυκαιμίας ειδικά στα άτομα με προδιάθεση να εκδηλώσουν διαβήτη και θα πρέπει είναι προσεκτικοί στην χορήγηση της τραμαδόλης».