Η παχυσαρκία συνδέεται με μειωμένη ανταπόκριση στην αίσθηση της γεύσης, σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης Binghampton που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Integrative Neuroscience.
Μέχρι τώρα ήταν ήδη γνωστό πως ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνεται κανείς τη γεύση τροποποιείται με την παχυσαρκία. Η παρούσα μελέτη, όμως, είναι η πρώτη που διερεύνησε τις νευρωνικές αλλαγές που κρύβονται πίσω από αυτή την κατάσταση.
«Είναι εντυπωσιακό το πόσο λίγα ξέρουμε για το πώς η παχυσαρκία επηρεάζει την αίσθηση της γεύσης, αν σκεφτεί κανείς ότι η τελευταία καθορίζει τι είναι αυτό που θα επιλέξουμε να φάμε», δήλωσε η Patricia Di Lorenzo, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Binghampton.
Οι ερευνητές κατέγραψαν τις ανταποκρίσεις μεμονωμένων κυττάρων του εγκεφαλικού στελέχους αρουραίων που είχαν καταστεί παχύσαρκοι μετά από μια διατροφή υψηλή σε λιπαρά. Οι αποκρίσεις του εγκεφαλικού στελέχους των αρουραίων στα ερεθίσματα γεύσης παρουσιάζονταν καθυστερημένα και ήταν μικρότερες σε ένταση και διάρκεια συγκριτικά με τους αδύνατους αρουραίους.
Μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά δημιουργεί πιο αμβλεία απόκριση γεύσης στον εγκέφαλο και μειωμένη αίσθηση γεύσης κατά την κατάποση αυτών των τροφών.
Η ερευνήτρια τονίζει ότι το ζήτημα είναι να βρεθεί αν τα ίδια αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν στους αρουραίους εμφανίζονται και στους ανθρώπους.
Η μέχρι τώρα έρευνα έχει δείξει ότι τόσο στους παχύσαρκους αρουραίους όσο και στους παχύσαρκους ανθρώπους ο αριθμός των γευστικών καλύκων στη γλώσσα -κύτταρα που αντιδρούν στα διαφορετικά ερεθίσματα: γλυκό, πικρό, ξινό, αλμυρό- είναι μειωμένος.
Επομένως, με βάση αυτό το δεδομένο, η Δρ. Patricia Di Lorenzo ισχυρίζεται ότι η μειωμένη ανταπόκριση του εγκεφαλικού στελέχους στα ερεθίσματα γεύσης που βρέθηκε στα ποντίκια είναι αρκετά πιθανό να παρουσιάζεται και στους ανθρώπους.