Οι γυναίκες έχουν λιγότερες πιθανότητες να λάβουν θεραπεία με στατίνες για τη μείωση της χοληστερόλης ή εξίσου ισχυρή δοσολογία με τους άνδρες όταν τελικά λαμβάνουν αγωγή, υποστηρίζει μια νέα μελέτη.
Οι ερευνητές που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes διερεύνησαν πιθανές αιτίες αυτής της διαφοράς, εξετάζοντας δεδομένα 5.693 ατόμων που είχαν επιλεγεί για θεραπεία με στατίνες, με βάση τις κατευθυντήριες οδηγίες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας και του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας.
Διαπιστώθηκε, λοιπόν, ότι οι γυναίκες είχαν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες από τους άνδρες να λάβουν συνταγογράφηση για στατίνες (67% οι γυναίκες – 78% οι άνδρες). Ανάμεσα στους λόγους που αναδείχθηκαν ήταν ότι οι γιατροί δεν συνταγογραφούσαν τόσο συχνά ανάλογη θεραπεία στις γυναίκες, ότι εκείνες ήταν πιο πιθανό να αρνηθούν τη λήψη στατινών όταν ο γιατρός το συνιστούσε και ότι είχαν την τάση να διακόπτουν τη θεραπεία λίγο μετά την έναρξή της, συνήθως λόγω των παρενεργειών.
Επιπλέον, κατά την έρευνα αποδείχθηκε ότι οι γυναίκες είχαν πολύ διαφορετικές πεποιθήσεις όσον αφορά στο ρόλο που μπορεί να έχουν οι στατίνες στις καρδιαγγειακές παθήσεις. Συγκεκριμένα, φάνηκε ότι οι γυναίκες ανησυχούσαν πιο πολύ για το αν θα υποστούν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο, αλλά δεν πίστευαν ότι η υψηλή χοληστερόλη μπορεί να συμβάλλει στην πρόκληση ενός τέτοιου συμβάντος.
Σημειώνεται ότι οι διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα παρέμειναν ίδιες ακόμα κι όταν οι ερευνητές προσάρμοσαν τα δεδομένα τους ανάλογα με την ηλικία, την εθνικότητα, άλλους δημογραφικούς και κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες και το ιατρικό ιστορικό.
«Τόσο οι ασθενείς όσο και οι πάροχοι υγείας πρέπει να γνωρίζουν στοιχεία σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της θεραπείας με στατίνες, ώστε να βελτιστοποιηθούν οι θεραπευτικές προσπάθειες», αναφέρει ο Δρ. Michael Nanna, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης από το Ινστιτούτο Κλινικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Duke.
Και ενώ προηγούμενες έρευνες έχουν ήδη αναδείξει το γεγονός ότι οι γυναίκες είναι λιγότερο πιθανό να λάβουν στατίνες σε σχέση με τους άνδρες, η νέα αυτή μελέτη αναδεικνύει τους υποκείμενους παράγοντες που συμβάλλουν στο πρόβλημα, τόσο από την πλευρά των ασθενών όσο και από αυτή των παρόχων υγείας.
«Αν μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα τους λόγους πίσω από τις διαφορές μεταξύ των δύο φύλων στην ιατρική φροντίδα, μπορούμε να στοχεύσουμε αυτά τα ζητήματα με σκοπό τον περιορισμό τους στο μέλλον», σχολιάζει η Δρ. Prateeti Ksazanie, αναπληρώτρια καθηγήτρια Καρδιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κολοράντο, η οποία δε συμμετείχε στη μελέτη.
«Κάποιοι υποθέτουν ότι οι γυναίκες παρουσιάζουν συμπτώματα διαφορετικά από αυτά των ανδρών και δεν διαγιγνώσκονται αρκετά έγκαιρα. Άλλοι ότι οι γυναίκες αγνοούν τα συμπτώματά τους κι ότι δεν εμπιστεύονται εύκολα τις ιατρικές παρεμβάσεις. Πρόκειται για ένα πραγματικά δύσκολο και πολυπαραγοντικό ζήτημα , γι’αυτό και οι μελλοντικές παρεμβάσεις για τη μείωση των διαφορών μεταξύ των δύο φύλων στην ιατρική φροντίδα απαιτούν μια μακροπρόθεσμη προσέγγιση από γιατρούς και ασθενείς», καταλήγει η καθηγήτρια.