Μέσα στα επόμενα τρία χρόνια κατάλληλα ανεπτυγμένες καρδιές χοίρων θα μπορούν να μεταμοσχευθούν σε ασθενείς σύμφωνα με νέα έρευνα την οποία επικαλείται η βρετανική εφημερίδα The Guardian.
Με την ευκαιρία της 40ης επετείου από την πρώτη επιτυχημένη μεταμόσχευση καρδιάς την οποία πραγματοποίησε ο διάσημος Βρετανός καρδιοχειρουργός Τέρενς Ίνγκλις, ένας μαθητευόμενός του θα επιχειρήσει να αντικαταστήσει ένα ανθρώπινο νεφρό με νεφρό χοίρου.
Ο Ίνγκλις εξηγεί ότι αν τα αποτελέσματα αυτής της ετερόλογης μεταμόσχευσης (ξενομεταμόσχευσης) είναι ικανοποιητικά, τότε σε μερικά χρόνια θα είναι δυνατή και η μεταμόσχευση καρδιάς.
«Αν λειτουργεί με τα νεφρά, θα λειτουργεί και με την καρδιά», δηλώνει ο ίδιος.
Η ανατομία και η φυσιολογία της καρδιάς των χοίρων είναι όμοια με την ανθρώπινη, οπότε χρησιμοποιείται συχνά σαν πρότυπο για την ανάπτυξη νέων θεραπειών.
Στο πλαίσιο της μελέτης, ομάδα ερευνητών από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων και πολλών Βρετανών έδειξε ότι η παροχή μικρών τμημάτων γενετικού υλικού, microRNA-199, σε μια καρδιά που έχει υποστεί βλάβη λόγω καρδιακής προσβολής, προκαλεί αναγέννηση των κυττάρων.
«Μια θεραπεία που θα βοηθά την καρδιά να ‘επισκευάζεται’ μόνη της μετά από καρδιακή προσβολή υπήρξε πάντα ο ιερός στόχος των καρδιολόγων», δηλώνει ο Ατζάι Σαχ, επικεφαλής Καρδιολογίας στο Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς και συνεχίζει λέγοντας ότι «η έρευνα αυτή αναδεικνύει ότι πρόκειται για πραγματοποιήσιμο στόχο και όχι για ένα άπιαστο όνειρο».
Υπάρχουν βέβαια ακόμη εμπόδια έως ότου η γενετική αυτή θεραπεία να μπορεί να δοκιμαστεί σε ανθρώπους δεδομένου ότι οι χοίροι της έρευνας πέθαναν μετά τη θεραπεία γιατί το microRNA-199 λειτούργησε ανεξέλεγκτα.