Αμερικανοί ερευνητές βρήκαν ένα νευροκύκλωμα σε ποντίκια που όταν ενεργοποιηθεί αυξάνει τα επίπεδα του στρες στον οργανισμό και παράλληλα μειώνει την όρεξη για φαγητό, σύμφωνα με σχετικό άρθρο του Nature Communications.
Η επιστημονική ομάδα του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Τέξας πιστεύει ότι αυτή η ανακάλυψη μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη θεραπειών για σοβαρές διατροφικές διαταραχές, όπως η νευρική ανορεξία, η οποία χαρακτηρίζεται από υψηλή θνησιμότητα.
Οι πάσχοντες από νευρική ανορεξία είτε περιορίζουν εντελώς την κατανάλωση τροφής, είτε τρώνε ελάχιστες ποσότητες συγκεκριμένων τροφίμων. Κι ακόμα και όταν είναι ελλιποβαρείς εξακολουθούν να θεωρούν ότι έχουν περιττά κιλά.
«Ανακαλύψαμε το τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει την επίδραση των συναισθημάτων στην σίτιση», εξηγεί ο Qingchun Tong, συγγραφέας της μελέτης και επίκουρος καθηγητής στο Κέντρο Μεταβολικών και Εκφυλιστικών Ασθενειών της Ιατρικής Σχολής McGovern του Πανεπιστημίου του Τέξας.
Επειδή τα τρωκτικά και οι άνθρωποι έχουν παρόμοιο νευρικό σύστημα, ο Δρ. Tong πιστεύει ότι η μελέτη του θα ρίξει περισσότερο φως στο τμήμα του ανθρώπινου εγκεφάλου που ρυθμίζει την πείνα.
Μάλιστα, λέει ότι είναι εκ των πρώτων που αποδεικνύει τον ρόλο του συγκεκριμένου νευροκυκλώματος στη ρύθμιση τόσο του στρες όσο και της πείνας.
Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι το στρες μπορεί και να μειώσει αλλά και να αυξήσει την επιθυμία για φαγητό, αλλά οι νευρολογικοί μηχανισμοί που δρουν στη ρύθμιση της κατανάλωσης τροφής ως ανταπόκριση στο στρες, παραμένουν άγνωστοι.
Το νευροκύκλωμα που μελέτησε ο Δρ. Tong συνδέει δύο τμήματα του εγκεφάλου του ποντικιού: τον παρακοιλιακό υποθάλαμο, μια ζώνη του εγκεφάλου που σχετίζεται με την κατανάλωση τροφής και το κοιλιακό πλευρικό διάφραγμα, μια ζώνη που σχετίζεται με τα συναισθήματα. Το νευροκύκλωμα λειτουργεί σαν διακόπτης on/off.
Όταν είναι ενεργό το νευροκύκλωμα, αυξάνονται τα επίπεδα άγχους και μειώνεται η όρεξη. Αντιθέτως, όταν είναι ανενεργό το νευροκύκλωμα, τα επίπεδα άγχους μειώνονται και η όρεξη αυξάνει.