Στην υγεία των ανθρώπων συμβάλλει η ζωή στην εξοχή καθώς προάγει την ποικιλία περιβαλλοντικών βακτηρίων ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Πολιτείας του Οχάιο σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Immunology βρίσκοντας ότι η ποικιλομορφία του εντερικού μικροβιώματος βρεφών που γεννήθηκαν στην επαρχία της περιοχής ήταν κατά πολύ διαφορετική και ευρύτερη συγκριτικά με την ποικιλία των βακτηρίων του εντερικού μικροβιώματος βρεφών που γεννήθηκαν και ζούσαν σε αστικό περιβάλλον.
Πρόκειται για την πρώτη έρευνα του είδους της που δείχνει πώς το υγιές εντερικό μικροβίωμα ενδέχεται να οδηγεί σε ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα.
«Η καλή υγιεινή είναι σημαντική, αλλά από την οπτική των ανοσοποιητικών μας συστημάτων ένα αποστειρωμένο περιβάλλον στερεί από το ανοσοποιητικό μας την ευκαιρία να «εκπαιδευθεί» από τα μικρόβια. Η υπερβολική καθαριότητα δεν είναι απαραίτητα κάτι καλό», εξήγησε ο εκ των επικεφαλής της μελέτης Δρ. Zhongtang Yu.
Η ερευνητική ομάδα συνέλεξε δείγματα κοπράνων από 10 παιδιά που κατοικούσαν στην περιοχή και ήταν περίπου έξι μηνών. Τα πέντε εξ αυτών ζούσαν σε σπίτια στην ύπαιθρο στα οποία είχαν και ζώα φάρμας. Τα άλλα πέντε παιδιά ζούσαν μέσα ή κοντά στο Wooster, μία μεσαίας έκτασης πόλη του Οχάιο και δεν είχαν καμία γνωστή επαφή με την επαρχία και τα ζώα της φάρμας.
Τα δείγματα έδειξαν σημαντικές διαφορές και ειδικά μία ευρεία απόκλιση στα μικρόβια και πληθώρα ωφέλιμων βακτηρίων στο έντερο των βρεφών που ζούσαν στην επαρχία σε σύγκριση με τα βρέφη που ζούσαν στην πόλη.
Ακολούθως οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν πώς αυτή η διαφορά επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα ρυθμίζοντας την ικανότητά του οργανισμού να εντοπίζει και να επιτίθεται στα παθογόνα καθώς και την αντίστασή του στις αλλεργίες. «Θέλαμε να δούμε τι συμβαίνει στην πρώιμη ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος όταν σε νεογέννητα γουρούνια που δεν είχαν βακτήρια στο έντερό τους προστέθηκαν βακτήρια από το εντερικό μικροβίωμα των βρεφών», εξήγησε ο Δρ. Renukaradhya Gourapura Καθηγητής του Κολεγίου της Πολιτείας Οχάιο.
Οι ερευνητές παρατήρησαν μία σχέση μεταξύ του μικροβιώματος των βρεφών και μία πιο ισχυρή ανάπτυξη ανοσοκυττάρων συγκεκριμένα λεμφοειδών και μυελοειδών κυττάρων στο έντερο. «Όντως, υπήρξε μεγάλη διαφορά στην ανάπτυξη κομβικής σημασίας ανοσοποιητικών κυττάρων», δήλωσε ο Δρ. Gourapura.
Και πρόσθεσε πως «οι ερευνητές γνωρίζουν ότι το εντερικό μικροβίωμα παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος και στην εμφάνιση διάφορων μεταβολικών διαδικασιών και μεταδοτικών ασθενειών, αλλά χρειαζόμαστε καλύτερες μελέτες για να ανακαλύψουμε τις διαφορές αυτής της διαδικασίας έτσι ώστε να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις πληροφορίες για να βελτιώσουμε την ανθρώπινη υγεία. «Παραδείγματος χάριν τα προβιοτικά θα μπορούσαν να βελτιώσουν την εντερική υγεία και την ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος», δήλωσε ο Δρ. Yu.