Ακόμα και η ελάχιστη σωματική άσκηση ενδέχεται να κρατήσει λίγο πιο μακριά τη νόσο Αλτσχάιμερ σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Neurology και παρουσιάστηκε στο Διεθνές Συνέδριο της Εταιρείας για τη Νόσο Αλτσχάιμερ στο Λος Άντζελες.
Οι άνθρωποι με αυξημένα επίπεδα της πρωτεΐνης β-αμυλοειδούς θεωρείται πως έχουν περισσότερες πιθανότητες εκδήλωσης νόσου Αλτσχάιμερ βιώνοντας ταχεία εγκεφαλική φθορά κατά τη γήρανσή τους. Σύμφωνα όμως με τους ερευνητές μπορούν να καθυστερήσουν την εκδήλωση της νόσου μέσω της τακτικής άσκησης.
«Οι άνθρωποι που ασκούνταν είχαν χαμηλότερα επίπεδα γνωστικής φθοράς και απώλειας εγκεφαλικής λειτουργίας αν είχαν υψηλότερα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ. Jennifer Rabin.
Η έρευνα έδειξε πως οι άνθρωποι που περπατούσαν 8.300-8.900 βήματα ημερησίως καθυστερούσαν σημαντικά την εκδήλωση της νόσου Αλτσχάιμερ, δήλωσε η Δρ. Rabin.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι γηραιότεροι άνθρωποι που ασκούνται γενικά τείνουν να έχουν οξύτερο πνεύμα για μεγαλύτερο διάστημα κατά τη γήρανσή τους, αλλά αυτή η νέα μελέτη δείχνει πως η φυσική δραστηριότητα είναι ειδικά προστατευτική για ανθρώπους που έχουν αυτές τις πρώιμες εγκεφαλικές αλλαγές που σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ, δήλωσε ο Δρ. Howard Fillit στέλεχος του Ιδρύματος για την Ανακάλυψη Φαρμάκων για τη Νόσο Αλτσχάιμερ.
Στα πλαίσια της μελέτης, η Δρ. Rabin και οι συνεργάτες της ζήτησαν από 182 συμμετέχοντες στη Μελέτη Γήρανσης του Εγκεφάλου, του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ να φοράνε ένα βηματομετρητή για μία βδομάδα για να υπολογιστούν τα συνήθη επίπεδα της σωματικής τους δραστηριότητας. Επίσης χρησιμοποιήθηκαν σπινθηρογραφήματα εγκεφάλου για να εντοπίσουν επίπεδα της β-αμυλοειδούς στους εγκεφάλους τους.
Οι ερευνητές ακολούθως παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες για περισσότερα από επτά χρόνια με ετήσιες εξετάσεις για να ελέγξουν την κατάσταση της εγκεφαλικής τους λειτουργίας. Επαναλαμβανόμενες απεικονιστικές εξετάσεις έγιναν επίσης για να δουν αν οι εγκέφαλοί τους είχαν αρχίσει να συρρικνώνονται κάτι που είναι σημάδι της νόσου Αλτσχάιμερ.
Σύμφωνα με τη μελέτη, οι άνθρωποι που περπατούσαν περισσότερο έτειναν να έχουν οξύτερη εγκεφαλική λειτουργία και να βιώνουν βραδύτερη απώλειά της.
Αυτό που είναι αξιοσημείωτο είναι πως το όφελος για την εγκεφαλική λειτουργία από την άσκηση ήταν ανεξάρτητο από τα οφέλη στην καρδιακή υγεία και την υγεία των αιμοφόρων αγγείων.
Αυτό σημαίνει ότι η σωματική δραστηριότητα ενδεχομένως βοηθά τον εγκέφαλο με τρόπους πέρα από την προστασία της εύρυθμης αγγειακής λειτουργίας και την αποφυγή των μικρών εγκεφαλικών επεισοδίων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν άνοια, δήλωσαν ο Δρ. Fillit και η Δρ. Rabin.
«Η σωματική δραστηριότητα ενδέχεται να διατηρεί την εγκεφαλική λειτουργία μειώνοντας τις φλεγμονές, βελτιώνοντας τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, ή βοηθώντας τους ανθρώπους να κοιμούνται καλύτερα», πρόσθεσε η Δρ. Rabin.
Η άσκηση επίσης έχει συνδεθεί με υψηλότερα επίπεδα του εγκεφαλικού νευροτροφικού παράγοντα (BDNF) ενός νευροδιαβιβαστή που είναι «ο πιο ισχυρός νευροπροστατευτικός παράγοντας που γνωρίζουμε», κατέληξε ο Δρ. Fillit.