Όταν οι γονείς είναι σκληροί με τα παιδιά, τα τιμωρούν ή τα χτυπούν στην προσπάθεια τους να τα συνετίσουν, επηρεάζουν αρνητικά τη συμπεριφορά τους στην εφηβεία αλλά ως προς τον τρόπο που ο εγκέφαλος τους επεξεργάζεται το συναίσθημα του φόβου.

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ και του Ερευνητικού Κέντρου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Sainte Justine, στον Καναδά.

Σύμφωνα με σχετικό άρθρο που δημοσιεύεται στο Biological Psychology, η επιστημονική ομάδα εξέτασε 84 παιδιά 13-16 ετών, τα οποία είχαν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση από την γέννησή τους και είχαν χωριστεί σε τέσσερις ομάδες ανάλογα με το πόσο σκληρά είχαν διαπαιδαγωγηθεί από τους γονείς τους από την ηλικία των 2,5 ετών έως και το ένατο έτος της ζωής τους.

Στην εφηβεία υποβλήθηκαν σε τεστ φόβου, όπου έπρεπε να κοιτάξουν μια σειρά φωτογραφιών δύο διαφορετικών γυναικών με ουδέτερες εκφράσεις προσώπου. Έπειτα έπρεπε να τις δουν όταν ήταν φοβισμένες. Οι ερευνητές αξιολογούσαν τις εγκεφαλικές αντιδράσεις των παιδιών μέσω μαγνητικής τομογραφίας καθ’ όλη τη διάρκεια του τεστ.

«Με μεγάλη έκπληξη διαπιστώσαμε ότι όχι μόνο η σκληρή διαπαιδαγώγηση επηρεάζει τη συμπεριφορά των παιδιών στην εφηβεία, αλλά επίσης προκαλεί αλλαγές στη λειτουργία του εγκεφάλου τους, ειδικά σε ότι αφορά στην επεξεργασία του φόβου και της αγωνίας», εξηγεί κύρια συγγραφέας της μελέτης Valérie La Buissonnière-Ariza.