Καλύτερες κινητικές δεξιότητες έχουν τα παιδιά που ζουν στην επαρχία σε σύγκριση με αυτά που ζουν σε αστικές περιοχές. Αυτό έδειξε πρόσφατη μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου της Jyväskylä στην Φινλανδία που δημοσιεύθηκε στο Journal of Environmental Research and Public Health.
Στην μελέτη που διεξήχθη από το 2015 έως το 2017 εξετάστηκε αντιπροσωπευτικό δείγμα 945 παιδιών και των οικογενειών τους, από 37 διαφορετικά μέρη της Φινλανδίας. Οι κινητικές ικανότητες των παιδιών αξιολογήθηκαν με διεθνώς αναγνωρισμένους δείκτες. Για τον χρόνο που περνούσαν τα παιδιά εκτός σπιτιού και τη συμμετοχή τους σε οργανωμένα σπορ οι ερευνητές ενημερώθηκαν από τους γονείς οι οποίοι απάντησαν σε σχετικό ερωτηματολόγιο.
Οι κινητικές ικανότητες περιλαμβάνουν την κινητικότητα, τη δυνατότητα ελέγχου των αντικειμένων και τις δεξιότητες ισορροπίας, όλες τους είναι εξαιρετικά σημαντικές στις εργασίες της καθημερινότητάς μας. Οι καλές κινητικές ικανότητες επιτρέπουν τη συμμετοχή σε παιχνίδια για διαφορετικές ηλικίες και αναπτυξιακές φάσεις, όπως το τρέξιμο και τα παιχνίδια με μπάλα.
Το κυριότερο εύρημα αποκάλυψε ότι το όσο πιο πυκνοκατοικημένη ήταν η περιοχή στην οποία μεγάλωναν τα παιδιά τόσο λιγότερες ήταν οι κινητικές τους ικανότητες, ενώ επηρεαζόταν επίσης το πόσο έπαιζαν εκτός σπιτιού και η σχέση τους με τα ομαδικά αθλήματα.
«Στην πρώιμη παιδική ηλικία ο έλεγχος των βασικών κινητικών ικανοτήτων αποτελεί ένα από τους κύριους αναπτυξιακούς στόχους του παιδιού. Τα παιχνίδια επιτρέπουν στα παιδιά να αναπτύξουν φιλίες για να παίζουν μαζί τους. Οι κινητικές ικανότητες είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικές όσον αφορά την προσαρμογή στο σχολείο», δηλώνει η υποψήφια διδάκτωρ Donna Niemisto στη σχολή Γυμναστικής και Επιστημών Υγείας, του Πανεπιστημίου Jyvaskyla.
«Κάθε παιδί, με ή χωρίς αναβολές, αναπτύσσει τις κινητικές του ικανότητες μέσα από την επανάληψη μίας εργασίας. Για την ανάπτυξή του, είναι εξαιρετικά σημαντικό να έχει την ευκαιρία να δοκιμάσει, να παίξει και να εξασκηθεί αυθόρμητα. Η γονεϊκή παρουσία διαβεβαιώνει το παιδί ότι η εξάσκηση των κινητικών του ικανοτήτων είναι σημαντική και ασφαλής», εξηγεί η ερευνήτρια.
Τα ευρήματα έχουν δείξει ότι ο χρόνος που περνούν τα παιδιά εκτός σπιτιού και η συμμετοχή σε οργανωμένα σπορ υποστηρίζουν την κινητική ανάπτυξη. Στην πραγματικότητα, η κ. Niemistoσημειώνει ότι οι ευκαιρίες για χρόνο εκτός σπιτιού και η συμμετοχή σε ομαδικά σπορ είναι σημαντικά και για την ισότητά του στην κοινωνία.