Αιτία για να χάσετε τη δουλειά σας μπορεί να γίνει η αδιάγνωστη Αποφρακτική Υπνική Άπνοια. Αυτό κατέδειξαν τα αποτελέσματα νέας έρευνας που πραγματοποιήθηκε από την Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής του Ύπνου (American Academy of Sleep Medicine, AASM) και δημοσιεύθηκε στο Sleep.

Τα ευρήματα έδειξαν πως τα άτομα με αδιάγνωστη Αποφρακτική Υπνική Άπνοια είχαν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να χάσουν περισσότερες φορές τη δουλειά τους συγκριτικά με ανθρώπους χωρίς άπνοια.

«Τα ευρήματα δείχνουν ότι η αποφρακτική υπνική άπνοια θα μπορούσε να έχει μακροπρόθεσμες, αρνητικές επιδράσεις στην επαγγελματική ζωή», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια, Patricia Haynes.

Η ανάλυση πραγματοποιήθηκε σε δεδομένα της μελέτης ADAPT (Assessing Daily Activity Patterns through occupational Transitions) που βρίσκεται σε εξέλιξη και στην οποία λαμβάνουν μέρος 261 άνθρωποι, με μέσο όρο ηλικίας τα 41 έτη, ενώ το 58% εξ αυτών είναι γυναίκες.

Σύμφωνα με τα ευρήματα το 73% πληρωνόταν με ωρομίσθιο, αντί με μηνιαίο μισθό και περίπου το 45% των συμμετεχόντων είχε ιστορικό πολλαπλών απωλειών εργασίας. Η αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου αξιολογήθηκε με μία εξέταση για την άπνοια που πραγματοποιείται στο σπίτι, η οποία έδειξε πως το 42% των ανθρώπων έπασχε από τουλάχιστον ήπια υπνική άπνοια.

Οι ερευνητές σημείωσαν πως ένας περιορισμός της μελέτης ήταν το ότι δεν μπορούσαν να συμπεριλάβουν τον Δείκτη Μάζας Σώματος των συμμετεχόντων στην ανάλυση.

Τι είναι η υπνική άπνοια

H υπνική άπνοια ή πιο επιστημονικά το σύνδρομο απνοιών-υποπνοιών κατά τον ύπνο (ΣΑΥΥ) είναι μια πάθηση που χαρακτηρίζεται από πλήρη (άπνοια) ή μερική (υπόπνοια) διακοπή της αναπνοής κατά τον ύπνο. Για να θεωρηθεί αυτή η διακοπή ως παθολογική, θα πρέπει να υπερβαίνει σε διάρκεια τα 10 δευτερόλεπτα. Στη μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων η διακοπή της αναπνοής οφείλεται σε πλήρη ή μερική απόφραξη στο επίπεδο του φάρυγγα (κύρια στην περιοχή πίσω από την μαλθακή υπερώα και τη γλώσσα), οπότε μιλάμε για αποφρακτικό ΣΑΥΥ. Πολύ σπανιότερα το πρόβλημα εντοπίζεται στην κεντρική ρύθμιση της αναπνοής από το κεντρικό νευρικό σύστημα, οπότε μιλάμε για κεντρικού τύπου ΣΑΥΥ. Στην περίπτωση αυτή η αναπνοή διακόπτεται, αλλά οι ανώτεροι αεραγωγοί παραμένουν ανοικτοί.

Ορισμένα από τα συμπτώματα υπνικής άπνοιας είναι:

  • Υπνηλία ακόμη και κατά την διάρκεια δραστηριοτήτων που ευχαριστούν τον ασθενή και που έως πρόσφατα τις επιτελούσε με ευκολία. Η δυνατότητα για πνευματική εργασία μπορεί να είναι επηρεασμένη ή δε κοινωνική ζωή περιορισμένη υπό τον κίνδυνο επέλευσης ύπνου όταν όταν ο ασθενής είναι στο θέατρο, στο εστιατόριο με τους φίλους του ή άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις. Πολύ χειρότερο όμως είναι να αντιλαμβάνεται ο ασθενής ότι νυστάζει στην οδήγηση και ότι αποτελεί κίνδυνο όχι μόνον για τον εαυτό τους αλλά και για το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.
  • Ημερήσια κόπωση χωρίς εμφανή λόγο και παρά τον ικανής διάρκειας ύπνο.
  • Διαταραχή του συναισθήματος (από απλή μελαγχολία έως κατάθλιψη) χωρίς σαφές αίτιο σχετιζόμενο με διαπροσωπικές σχέσεις ή προβλήματα στον εργασιακό χώρο.
  • Σεξουαλική δυσλειτουργία χωρίς υποκείμενο οργανικό αίτιο
  • Ροχαλητό
  • Απότομες αφυπνίσεις με αίσθημα πνιγμονής
  • Συχνές αφυπνίσεις για ούρηση που διαταράσσουν την συνέχεια του ύπνου