Για τους περισσότερους ανθρώπους, η σταδιακή απώλεια ακοής με την πάροδο των χρόνων αποτελεί μια κατάσταση αναπόφευκτη και φυσιολογική. Για το λόγο αυτό, ελάχιστοι είναι αυτοί που την αναγνωρίζουν ως μια πάθηση που ίσως μπορούν να θεραπεύσουν και ακόμα λιγότεροι εκείνοι που την θεωρούν ως αίτιο της κατάθλιψης που εμφανίζεται με την πάροδο της ηλικίας.

Σημαντικές αλλαγές στην πεποίθηση αυτή φέρνει νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, η οποία συνδέει την εμφάνιση κατάθλιψης σε μεγάλη ηλικία με την απώλεια της ακοής. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στις  στο JAMA Otolaryngology-Head & Neck Surgery.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους ερευνητές, οι ηλικιωμένοι που υποφέρουν από απώλεια ακοής έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης και, μάλιστα, όσο μεγαλύτερη είναι η απώλεια της ακοής, τόσο μεγαλύτερος γίνεται ο κίνδυνος.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι πάνω από την ηλικία των 70 ετών πάσχουν – στην καλύτερη περίπτωση – από μέτρια απώλεια ακοής, λίγοι, όμως, προχωρούν σε μια διάγνωση και ακόμη λιγότεροι σε αντιμετώπιση της κατάστασης», δηλώνει ο ερευνητής και επίκουρος καθηγητής Δρ. Justin Golub.

Η ομάδα του Golub συνέλεξε δεδομένα από περισσότερους από 5.200 ενηλίκους άνω των 50 ετών, ο καθένας εκ των οποίων υπεβλήθη σε τεστ ακοής και ελέγχθηκε για συμπτώματα κατάθλιψης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι με μέτρια απώλεια ακοής είχαν δύο φορές περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν κλινική κατάθλιψη, από αυτούς με φυσιολογικά επίπεδα ακοής, ποσοστό το οποίο διπλασιάζεται στους ανθρώπους με μεγάλη απώλεια ακοής.

Η έρευνα δεν αποδεικνύει ότι η απώλεια ακοής προκαλεί κατάθλιψη, «εύκολα καταλαβαίνουμε, όμως, πώς η απώλεια ακοής μπορεί να συνεισφέρει στην εμφάνιση συμπτωμάτων κατάθλιψης», σημειώνει ο Golub και εξηγεί: «Η απώλεια της ακοής τείνει να κάνει τους ανθρώπους πιο απομονωμένους, με την κοινωνική απομόνωση να οδηγεί με τη σειρά της σε κατάθλιψη».