Δύο φάρμακα για τον καρκίνο του προστάτη που συμβάλλουν στην παράταση του προσδόκιμου επιβίωσης των ασθενών στις σοβαρότερες περιπτώσεις ενδέχεται να είναι αποτελεσματικά και για την αντιμετώπιση λιγότερο επιθετικών όγκων σύμφωνα με δύο νέες κλινικές μελέτες που παρουσιάστηκαν στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας για την Κλινική Ογκολογία στο Σικάγο και θα δημοσιευθούν στο New England Journal of Medicine.

Η απαλουταμίδη και η ενζαλουταμίδη, δύο φάρμακα που παρεμποδίζουν την ικανότητα των όγκων να τροφοδοτούνται από την τεστοστερόνη έχουν ήδη εγκριθεί για την καταπολέμηση προχωρημένων όγκων του προστάτη που δεν ανταποκρίνονται στην συνήθη θεραπεία.

Σύμφωνα όμως με τις τρέχουσες κλινικές μελέτες φαίνεται ότι τα φάρμακα αυτά μπορούν επίσης να αυξήσουν τα ποσοστά επιβίωσης των ασθενών και να επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου και σε όγκους που ανταποκρίνονται στην συμβατική θεραπεία.

Στις κλινικές δοκιμές εξετάστηκαν ασθενείς με καρκίνο του προστάτη ο οποίος είχε κάνει μετάσταση σε άλλα μέρη του σώματός τους, αλλά εξακολουθούσε να ανταποκρίνεται σε θεραπεία στέρησης ανδρογόνων.

«Σταδιακά βλέπουμε τη χρήση φαρμάκων που παραδοσιακά χρησιμοποιούνταν σε προχωρημένα στάδια ασθένειας να ενσωματώνονται και να συνδυάζονται με την αγωγή που δίνεται στα αρχικά στάδια της νόσου», δηλώνει ο Δρ. Bobby Liaw.

«Η απαλουταμίδη που συνδυάστηκε με θεραπεία στέρησης ανδρογόνων επέφερε μείωση 33% στον γενικό κίνδυνο θανάτου συγκριτικά με ασθενείς που έλαβαν ένα ψευδοφάρμακο (placebo) μαζί με τη θεραπεία στέρησης ανδρογόνου», δήλωσε ο επικεφαλής της κλινικής δοκιμής, Δρ. Kim Chi.

«Επιπρόσθετα η απαλουταμίδη καθυστέρησε την εξέλιξη του καρκίνου κατά 52% και μείωσε τον χρόνο χημειοθεραπείας των ασθενών κατά 61%», δήλωσε ο Δρ. Chi.

«Η προσθήκη των αποκλειστών ορμονών βελτίωσε σημαντικά την κλινική εικόνα των ασθενών εμφανίζοντας μάλιστα ελάχιστες παρενέργειες. Τα φάρμακα είναι καλά ανεκτά, τόσο όσον αφορά τις παρενέργειές όσο και την ποιότητας ζωής των ασθενών», πρόσθεσε ο Δρ. Chi σημειώνοντας πως οι παρενέργειες ελάχιστα διέφεραν από τις παρενέργειες του placebo.

Θετικά αποτελέσματα παρατηρήθηκαν και από την προσθήκη ενζαλουταμίδης στην θεραπεία στέρησης ανδρογόνων. Περίπου το 80% των ανδρών στους οποίους χορηγήθηκε ενζαλουταμίδη ήταν ζωντανοί τρία χρόνια μετά τη θεραπεία συγκριτικά με το 72% των ανδρών που έλαβαν τη συνήθη θεραπευτική αγωγή.

Σε αυτή τη δοκιμή, 1.125 άνδρες είχαν χωριστεί δύο ομάδες. Οι ασθενείς της μίας ομάδας έλαβαν ενζαλουταμίδη και της δεύτερης (ομάδα ελέγχου) έλαβαν ένα εικονικό φάρμακο (placebo).

«Το επόμενο βήμα για τους ερευνητές θα είναι οι άμεσες συγκρίσεις ‘head to head’ (τυχαιοποιημένες κλινικές μελέτες που συγκρίνουν ευθέως το θεραπευτικό όφελος δύο ή περισσότερων φαρμάκων) οι οποίες θα βοηθήσουν τους γιατρούς να αποφασίσουν ποια φάρμακα θα ήταν πιο χρήσιμα για συγκεκριμένους ασθενείς», δήλωσε ο Δρ. Liaw.

Το κόστος αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο για τη χρήση αυτών των νέων φαρμάκων για την αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη. «Πρόκειται για πολύ ακριβά φάρμακα που κοστίζουν χιλιάδες για την προμήθεια ενός μήνα», δήλωσε ο Δρ. Liaw.

«Ανεξάρτητα από αυτό, είναι καλό για τους γιατρούς να έχουν περισσότερες διαθέσιμες φαρμακευτικές επιλογές για να βοηθήσουν τους ασθενείς στη μάχη κατά του καρκίνου του προστάτη», κατέληξε.