«Αυτή η μελέτη παρέχει ισχυρά στοιχεία πως είτε φάμε είτε όχι πριν από την εξέταση αίματος για χοληστερόλη δεν παίζει κανένα ρόλο στην πρόβλεψη του καρδιαγγειακού κινδύνου», αναφέρει η Δρ. Samia Mora, επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο JAMA Internal Medicine.
Οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία από περισσότερους από 8.000 ανθρώπους από μία προηγούμενη μελέτη.
Στα πλαίσιά της οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε δύο εξετάσεις αίματος για χοληστερόλη. Μία έχοντας φάει κανονικά και μία απέχοντας από το φαγητό κάποιες ώρες πριν την εξέταση.
Ακολούθως οι ερευνητές παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες για ένα μέσο διάστημα τριών ετών για σοβαρά καρδιακά προβλήματα, όπως έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιοπάθεια.
Διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση, ή όχι, τροφής πριν από την εξέταση για χοληστερόλη είχε ελάχιστη επίδραση στην πρόβλεψη του κινδύνου για σοβαρά καρδιακά προβλήματα στο μέλλον.
«Αυτά τα αποτελέσματα θα πρέπει να πείσουν γιατρούς και ασθενείς ότι αν ο στόχος είναι η προστασία της καρδιαγγειακής υγείας δεν παίζει κανένα ρόλο το αν θα φάνε ή όχι πριν από την εξέταση για τη χοληστερόλη», προσθέτει η Δρ. Mora.
«Η αποχή από το φαγητό δεν είναι κάτι που συνηθίζουμε στη διάρκεια της ζωής μας και για κάποιους ασθενείς, ειδικά αυτούς που είναι ηλικιωμένοι ή πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη θα μπορούσε να είναι επικίνδυνη», δήλωσε η ερευνήτρια.
«Οι πάροχοι υπηρεσιών υγείας είναι συγκρατημένοι, αλλά τα δεδομένα που έχουμε είναι αρκετά πειστικά. Θα πρέπει οι άνθρωποι να νιώθουν πιο άνετα με την μη-αποχή από το φαγητό πριν από την εξέταση για αξιολόγηση του καρδιαγγειακού κινδύνου, ακόμα και όταν λαμβάνουν στατίνες», καταλήγει η Δρ. Mora.