Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Environmental Research, οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής San Diego του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που σχετίζονται με τη συγκομιδή λουλουδιών σε αυξημένη περίοδο ψεκασμού φυτοφαρμάκων το διάστημα κοντά στη Γιορτή της Μητέρας είχαν υψηλότερη αρτηριακή πίεση και έκθεση σε φυτοφάρμακα. Η μελέτη αυτή αφορούσε αγόρια και κορίτσια που ζούσαν κοντά σε καλλιέργειες λουλουδιών στο Εκουαδόρ.

Η Γιορτή της Μητέρας γιορτάζεται τον Μάιο σε όλο τον κόσμο και είναι μια ημέρα κατά την οποία παρατηρούνται οι υψηλότερες πωλήσεις λουλουδιών. Το Εκουαδόρ είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη καλλιέργεια λουλουδιών για εμπορικούς λόγους στον κόσμο με σημαντικές εξαγωγές τριαντάφυλλων στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία. Η εμπορική παραγωγή τριαντάφυλλου βασίζεται στη χρήση εντομοκτόνων, μυκητοκτόνων και άλλων παρασιτοκτόνων, αλλά ελάχιστα είναι γνωστά για τις επιπτώσεις τους στην ανθρώπινη υγεία.

«Τα ευρήματα είναι αξιοσημείωτα, καθώς αυτή είναι η πρώτη μελέτη που περιγράφει ότι οι περίοδοι ψεκασμού φυτοφαρμάκων μπορούν να αυξήσουν όχι μόνο την έκθεση των παιδιών που ζουν κοντά στις καλλιέργειες σε παρασιτοκτόνα, αλλά και την αρτηριακή τους πίεση και τον γενικότερο κίνδυνο για υπέρταση», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Jose Suarez, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Οικογενειακής Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του San Diego.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν 313 αγόρια και κορίτσια, ηλικίας 4 έως 9 ετών, που κατοικούν σε ανθοκομικές κοινότητες στο Εκουαδόρ. Τα παιδιά εξετάστηκαν μέχρι και 100 ημέρες μετά τη συγκομιδή λουλουδιών που πραγματοποιήθηκε στη Γιορτή της Μητέρας, με τις αναλύσεις να αποτελούν μέρος μιας μακροχρόνιας μελέτης περιβαλλοντικών ρύπων και παιδικής ανάπτυξης στο Εκουαδόρ, που καθοδηγείται από τον Δρ. Suarez.

«Παρατηρήσαμε ότι τα παιδιά που εξετάστηκαν άμεσα μετά τη συγκομιδή λουλουδιών κατά τη Γιορτή της Μητέρας είχαν υψηλότερη έκθεση σε φυτοφάρμακα και υψηλότερη συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση συγκριτικά με τα παιδιά που εξετάστηκαν αργότερα. Επιπλέον, τα παιδιά που εξετάστηκαν εντός 81 ημερών μετά τη συγκομιδή είχαν τριπλάσια πιθανότητα να παρουσιάσουν υπέρταση από τα παιδιά που εξετάστηκαν μεταξύ 91 και 100 ημερών», εξηγεί ο Δρ. Suarez.

Η έρευνα σχετικά με τις επιπτώσεις των φυτοφαρμάκων στο καρδιαγγειακό σύστημα είναι περιορισμένη, αλλά ο Δρ. Suarez τόνισε ότι υπάρχουν ενδείξεις πως τα εντομοκτόνα, όπως τα οργανοφωσφορικά, μπορούν να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση. Τα οργανοφωσφορικά και πολλές άλλες κατηγορίες εντομοκτόνων και μυκητοκτόνων χρησιμοποιούνται συνήθως για την προστασία των λουλουδιών από τα παράσιτα πριν από την εμπορική τους διάθεση.

Σε μια προηγούμενη μελέτη, ο Δρ. Suarez και οι συνεργάτες του είχαν αναφέρει ότι τα παιδιά που εξετάστηκαν νωρίτερα μετά τη συγκομιδή είχαν χαμηλότερες επιδόσεις στις εργασίες προσοχής, αυτοελέγχου, οπτικοακουστικής επεξεργασίας και αίσθησης της κίνησης από τα παιδιά που εξετάστηκαν αργότερα.

«Αυτά τα νέα ευρήματα προσθέτουν στοιχεία στις όλο και περισσότερες μελέτες που περιγράφουν ότι οι περίοδοι ψεκασμού φυτοφαρμάκων μπορεί να επηρεάζουν την ανάπτυξη παιδιών που ζουν κοντά στις αγροτικές περιοχές ψεκασμού και υπογραμμίζουν τη σημασία της μείωσης της έκθεσης σε παρασιτοκτόνα των παιδιών και των οικογενειών που ζουν κοντά στις γεωργικές περιοχές», δήλωσε ο καταληκτικά ο Δρ. Suarez.