Πρωτοποριακή τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης που αναπτύχθηκε από τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Δυτικής Σκωτίας (UWS) με τη συμμετοχή του έλληνα ερευνητή Στάμου Κατσιγιάννη πραγματοποιεί την διάγνωση της Covid-19 σε ελάχιστα λεπτά.
Το καινοτόμο πρόγραμμα ανιχνεύει τον νέο κορωνοϊό πολύ πιο γρήγορα από ένα τεστ PCR που συνήθως απαιτεί δυο ώρες μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα.
Η νέα μέθοδος εκτιμάται ότι θα μπορούσε να μειώσει τον φόρτο στο σύστημα υγείας και την πίεση για γρήγορα αποτελέσματα στα τεστ διάγνωσης του κορωνοϊού.
Η εκπλεπτυσμένη τεχνική βασίζεται στην ακτινογραφία θώρακος, συγκρίνοντας τις ακτινογραφίες με μια βάση δεδομένων περίπου 3000 ακτινογραφιών που ανήκουν σε ασθενείς με Covid-19, υγιή άτομα και ασθενείς με ιογενή πνευμονία.
Στη συνέχεια εφαρμόζεται ένας αλγόριθμος τεχνητής νοημοσύνης για την διενέργεια της διάγνωσης. Κατά τη διάρκεια μιας εκτεταμένης φάσης ελέγχου η τεχνική αποδείχθηκε ακριβής σε ποσοστό άνω του 98%.
Πρόκειται δηλαδή για μια πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης με αλγόριθμο μηχανικής μάθησης ικανό να διαγνώσει τη νόσο Covid-19, αναλύοντας ακτινογραφίες θώρακα.
Ο καθηγητής Naeem Ramzan διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Υπολογιστών για Περιβάλλοντα SMART στο UWS, ηγήθηκε της τριμελούς ερευνητικής ομάδας στην οποία συμμετείχαν ο υποψήφιος διδάκτωρ Gabriel Okolo και ο Δρ. Στάμος Κατσιγιάννης επίκουρος καθηγητής.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Ramzan η καινοτόμος τεχνολογία έρχεται να καλύψει το κενό που υπήρχε εδώ και καιρό σε ότι αφορά «ένα γρήγορο και αξιόπιστο εργαλείο που μπορεί να ανιχνεύσει την COVID-19» μια ανάγκη που έγινε πιο επιτακτική με την διασπορά της παραλλαγής Omicron.
Η νέα τεχνική χρησιμοποιεί εύκολα προσβάσιμη τεχνολογία για τον γρήγορο εντοπισμό του ιού. Ωστόσο όπως επισημαίνει «τα συμπτώματα της COVID-19 δεν είναι ορατά στις ακτίνες Χ κατά τα πρώιμα στάδια της μόλυνσης, επομένως είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η τεχνολογία δεν μπορεί να αντικαταστήσει πλήρως τα τεστ PCR».
«Ωστόσο, μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον περιορισμό της διασποράς των ιών, ειδικά όταν τα τεστ PCR δεν είναι άμεσα διαθέσιμα. Θα μπορούσε να αποδειχθεί ζωτικής σημασίας κατά τη διάγνωση σοβαρών περιστατικών, βοηθώντας στον προσδιορισμό της θεραπείας που μπορεί να απαιτείται» κατέληξε ο Naeem Ramzan.
Το επόμενο βήμα της ερευνητικής ομάδας είναι η επέκταση της μελέτης ενσωματώνοντας μια μεγαλύτερη βάση δεδομένων ακτινογραφιών προερχόμενα από διαφορετικά μοντέλα ακτινοφραφικών μηχανημάτων ώστε να εκτιμηθεί η καταλλότητα της προσέγγισης σε κλινικό περιβάλλον.
Διαβάστε επίσης
Κορωνοϊός – Διάγνωση: «Έξυπνο» ρολόι ανιχνεύει τη νόσο επτά ημέρες νωρίτερα