Σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα χημικών ουσιών που πιστεύεται ότι προκαλούν καρκίνο εκτίθενται οι μανικουρίστες, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που έγινε στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Δρ. Lupita Montoya, υποστηρίζουν ότι σε έξι χώρους μανικιούρ-πεντικιούρ που εξέτασαν ανίχνευσαν στον αέρα φορμαλδεΰδη και άλλες τοξικές χημικές ουσίες. Μάλιστα, οι συγκεντρώσεις των επίμαχων ουσιών ήταν πάνω από τα ασφαλή όρια που έχει καθοριστεί προς αποφυγή εκδήλωσης διαφόρων μορφών καρκίνου, περιλαμβανομένου του ακανθοκυτταρικού καρκινώματος, του λεμφώματος Hodgkin και της λευχαιμίας.

Οι ειδικοί υπολογίζουν ότι αν ένα άτομο που εργάζεται ως επαγγελματίας μανικιουρίστας για 20 χρόνια και εκτίθεται στις προαναφερόμενες χημικές ουσίες έχει 100% αυξημένο κίνδυνο καρκίνου. Και προειδοποιούν ότι επειδή οι συγκεκριμένοι επαγγελματίες εκτίθενται και σε αμίαντο, κινδυνεύουν επίσης να εκδηλώσουν καρκίνο του στομάχου, του οισοφάγου και των πνευμόνων.

Η μελέτη

Η Δρ. Montoya αποφάσισε να κάνει τη μελέτη όταν η ίδια επισκέφθηκε ένα χώρο μανικιούρ-πεντικιούρ πριν δέκα χρόνια και την εξέπληξε δυσάρεστα η μυρωδιά στον αέρα. Σκέφτηκε λοιπόν ότι ο κακός αερισμός και η συνεχής έκθεση στις χημικές ουσίες που περιέχουν τα προϊόντα περιποίησης άκρων θα ήταν επιβαρυντικά για την υγεία των εργαζομένων.

Το 2017 έπεισε έξι ιδιοκτήτες χώρων περιποίησης άκρων στο Κολοράντο να πάρουν μέρος σε μελέτη ανώνυμα.

Η ίδια και οι συνεργάτες της μέτρησαν τα επίπεδα της φορμαλδεΰδης, του βενζολίου, του τολουόλιου, του αιθυλοβενζολίου και του ξυλόλιου στους έξι χώρους επί 18 μήνες.

Ο κίνδυνος εκδήλωσης καρκίνου των επαγγελματιών καθορίστηκε βάσει των ορίων που έχουν θέσει η Αρχή Προστασίας του Περιβάλλοντος (ΕΡΑ) και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, που δημοσιεύονται στο Environmental Pollution, οι συγκεντρώσεις της φορμαλδεΰδης κυμαίνονταν από 5,32 έως 20,6 μg ανά κυβικό μέτρο και στους έξι χώρους μανικιούρ-πεντικιούρ.

Τα επίπεδα αυτά υπερέβαιναν των ορίων της ΕΡΑ για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου εκδήλωσης ακανθοκυτταρικού καρκινώματος, ρινοφαρυγγικού καρκίνου, λεμφώματος Hodgkin και λευχαιμίας.

Σύμφωνα με την ΕΡΑ, αν ένα άτομο εισπνέει διαρκώς αέρα μολυσμένο με 8 μg ανά κυβικό μέτρο φορμαλδεΰδης, τότε έχει περίπου μια στις 10.000 πιθανότητες να εκδηλώσει καρκίνο.

Αναφορικά με τα επίπεδα του βενζολίου, αυτά κυμαίνονταν από 3,13 έως 51,8 μg ανά κυβικό μέτρο, πολύ πάνω από το όριο που έχει θέσει η ΕΡΑ ως προς την ελαχιστοποίηση του κινδύνου εκδήλωσης λευχαιμίας.

Τέλος, τα επίπεδα του τολουόλιου, του αιθυλοβενζολίου και του ξυλόλιου ήταν επίσης πάνω από τα όρια ασφαλείας, αλλά δεν προκαλούσαν μεγάλη ανησυχία στους ερευνητές.

Πάντως, οι ειδικοί σημειώνουν ότι οι συγκεντρώσεις των προαναφερόμενων χημικών ουσιών στους χώρους μανικιούρ-πεντικιούρ είναι συγκρίσιμες με αυτές στα διυλιστήρια καυσίμων ή στα συνεργεία αυτοκινήτων. Εξάλλου οι μηχανικοί αυτοκινήτων λόγω αυξημένης έκθεσης στον αμίαντο που εμπεριέχουν μηχανικά μέρη του αυτοκινήτου, όπως οι συμπλέκτες και τα φρένα, κινδυνεύουν περισσότερο από μεσοθηλίωμα, μια σπάνια μορφή καρκίνου. Οι εργαζόμενες δε στα διυλιστήρια καυσίμων έχουν υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του οισοφάγου, του στομάχου και του πνεύμονα, όπως έχουν δείξει κλινικές μελέτες.

Ενοχλητικά συμπτώματα αναφέρουν οι επαγγελματίες περιποίησης άκρων

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέραν των ανησυχητικά υψηλών επίπεδων των χημικών ουσιών στους χώρους περιποίησης άκρων, οι επιστήμονες κατέγραψαν και μια σειρά συμπτωμάτων που ανέφεραν συχνά οι εργαζόμενοι, με το 70% να παραπονούνται για πονοκεφάλους, δερματικά προβλήματα και ερεθισμό στα μάτια.

Προς εξομάλυνση της κατάστασης οι ειδικοί προτείνουν την τοποθέτηση ειδικά επεξεργασμένου ξύλου ή άνθρακα στα «σαλόνια περιποίησης άνω και κάτω άκρων» ώστε τα υλικά αυτά να «απορροφούν» τα αερομεταφερόμενα τοξικά χημικά μέσω της «παθητικής διάχυσης». Επικουρικά φυσικά θα μπορούσε να βελτιωθεί και ο εξαερισμός στους χώρους αυτούς.