Σε μια προοπτική μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Κίνα και περιελάμβανε 18.481 εγκύους που κυοφορούσαν για πρώτη φορά, η παχυσαρκία στην αρχή της εγκυμοσύνης συνδέθηκε με υψηλότερο κίνδυνο αποβολής, πρόωρου τοκετού και αυξημένου βάρους στο νεογνό.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Obesity, υπέδειξε επίσης ότι και το πολύ χαμηλό σωματικό βάρος της γυναίκας στη διάρκεια της εγκυμοσύνης αποτελεί επίσης παράγοντα που αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου του νεογνού, καθώς και χαμηλού βάρους γέννησης.
Όπως γίνεται αντιληπτό, τα ευρήματα της έρευνας αυτής τονίζουν τη σημασία του σωστού βάρους πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
«Οι γυναίκες που σχεδιάζουν να μείνουν έγκυες καθώς και οι ειδικοί που ασκούν προγεννητική φροντίδα θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη αυτά τα ευρήματα για να μειώσουν τους σχετικούς κινδύνους», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ. Jianmeng Liu από το Κέντρο Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Πεκίνου.