Νέα μελέτη ερευνητών από το Νοσοκομείο HSS της Νέας Υόρκης δείχνει ότι πάνω από τους μισούς ασθενείς με ρευματικές παθήσεις που κόλλησαν κορωνοϊό κατά τη διάρκεια της πανδημίας, βίωσαν τη λεγόμενη «μακρά COVID», δηλαδή παρατεταμένα συμπτώματα της λοίμωξης, όπως η απώλεια γεύσης και όσφρησης, οι μυαλγίες και η δυσκολία στη συγκέντρωση για περισσότερο από ένα μήνα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, η μακρά COVID είχε ιδιαίτερα υψηλή συχνότητα στους καπνιστές, σε ασθενείς με συννοσηρότητες όπως το άσθμα ή πνευμονοπάθειες, η χρόνια νεφρική νόσος, ο διαβήτης, η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, το έμφραγμα του μυοκαρδίου και σε άτομα που λαμβάνουν κορτικοστεροειδή.

«Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τις επιπτώσεις αυτού του προβλήματος. Για τους ασθενείς με ρευματοπάθειες, η μακρά COVID μπορεί να είναι ιδιαίτερα επώδυνη, καθώς αυτοί οι άνθρωποι έχουν ήδη σημαντικά χρόνια προβλήματα υγείας. Δικαιολογείται, λοιπόν, περαιτέρω έρευνα», ααφέρει η Δρ. Medha Barbhaiya, MD, MPH, ρευματολόγος στο HSS και επικεφαλής της μελέτης που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Ρευματολογίας (ACR).

Για την υλοποίησή της, οι επιστήμονες εξέτασαν 7.505 άνδρες και γυναίκες άνω των 18 ετών, οι οποίοι νοσηλεύθηκαν στο HSS για ρευματολογικά ζητήματα μεταξύ 2018 και 2020. Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν αν είχαν διαγνωσθεί θετικοί στον κορωνοϊό ή αν είχαν ενημερωθεί από κάποιον πάροχο υγείας ότι είχαν προσβληθεί από την COVID-19.
Οι ερευνητές προσδιόρισαν τις λοιμώξεις της μακράς COVID ως εκείνες που εμφανίζουν συμπτώματα με διάρκεια μεγαλύτερη του ενός μήνα, σε αντίθεση με τα περιστατικά περιορισμένης διάρκειας.

Από τους 2.572 συμμετέχοντες που ολοκλήρωσαν τη μελέτη, σχεδόν το 56% των ασθενών που ανέφεραν ότι είχαν κολλήσει κορωνοϊό σημείωσαν ότι τα συμπτώματα διήρκησαν τουλάχιστον ένα μήνα. Μόνο δύο ασθενείς στη μελέτη είχαν προηγούμενη διάγνωση ινομυαλγίας -κατάσταση που χαρακτηρίζεται από κόπωση, μυαλγίες και άλλα συμπτώματα που έχουν σχετιστεί με τη μακρά COVID– υποδεικνύοντας ότι η σύνδεση μεταξύ των δύο διαταραχών είναι ελάχιστη.

«Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι τα συμπτώματα της ινομυαλγίας έχουν παρερμηνευθεί ως μακρά COVID στους ασθενείς με ρευματικές παθήσεις, πράγμα το οποίο έχει αναδειχθεί σε σημαντική πιθανότητα», τονίζει η Lisa A. Mandl, MD, MPH, ρευματολόγος στο HSS και πρώτη συγγραφέας της μελέτης.

Οι ερευνητές σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα αυτά ως τμήμα της μακροχρόνιας ανάλυσης για ασθενείς με ρευματικά νοσήματα και μακρά COVID για να προσδιορίζουν αν τα επίμονα συμπτώματα της λοίμωξης παρεμβαίνουν στις ρευματικές παθήσεις. Η συνεχής παρακολούθηση αυτών των ασθενών θα παράσχει σημαντικές γνώσεις για τη μακροχρόνια επίπτωση της COVID-19 στους ασθενείς με ρευματοπάθειες.

Διαβάστε επίσης

Κορωνοϊός: Το φορτίο της μακράς Covid σηκώνει ο ένας στους δύο ασθενείς

Ρευματικά Νοσήματα: Επτά πράγματα που πρέπει όλοι να γνωρίζουμε

Κορωνοϊός: Το αντικαταθλιπτικό φάρμακο που μειώνει την πιθανότητα νοσηλείας