Αναλύοντας το γονιδίωμα του βακτηρίου της σαλμονέλας επιστήμονες του Πανεπιστημίου Cornell ανακάλυψαν το mcr-9, ένα νέο άγνωστο γονίδιο το οποίο είναι τόσο… διαβολικό και ανθεκτικό που ανθίσταται σε ένα από τα πιο ισχυρά αντιβιοτικά του κόσμου.

Οι γιατροί καταφεύγουν στο αντιβιοτικό κολιστίνη όταν όλες οι άλλες επιλογές για την καταπολέμηση των λοιμώξεων έχουν εξαντληθεί. Αλλά η αντίσταση στην κολιστίνη απειλεί την αποτελεσματικότητα και αυτού του αντιβιοτικού.

«Αυτό το αντιβιοτικό τελευταίας εκλογής  έχει οριστεί ως επιλογή υψηλής προτεραιότητας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τώρα βλέπουμε ότι το γονίδιο mcr-9 προκαλεί την ανθεκτικότητα των βακτηρίων σε αυτό», δήλωσε ο Martin Wiedmann, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο Mbio. «Αν η κολιστίνη δεν δρα τότε θα μπορούσε να σημαίνει θάνατο για τον ασθενή. Και αν η αντίσταση στην κολιστίνη εξαπλωθεί τότε θα πεθάνουν πολλοί άνθρωποι».

Η ερευνήτρια Laura Carroll εντόπισε το mcr-9 στο γονιδίωμα ενός στελέχους παθογόνου σαλμονέλας.

Το mcr-9 είναι το τελευταίο μιας σειράς «κινούμενων» γονιδίων ανθεκτικότητας στην κολιστίνη που αρχικά ανακαλύφθηκαν το 2015. Το αμερικανικό Κέντρο Πληροφοριών Βιοτεχνολογίας που ανήκει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας των ΗΠΑ έχει προσθέσει τις πληροφορίες που αφορούν το νεοανακαλυφθέν γονίδιο στην βάση δεδομένων του. Με αυτό τον τρόπο οι επαγγελματίες υγείας μπορούν πια να χρησιμοποιήσουν αυτές τις πληροφορίες για να αναγνωρίσουν το mcr-9 σε βακτήρια που έχουν απομονωθεί από τρόφιμα και ανθρώπους.

Η καταχώρηση αυτών των πληροφοριών για το mcr-9 στις βάσεις δεδομένων επιτρέπει στους επιστήμονες να δημιουργήσουν καλύτερες μεθόδους πρόληψης και θεραπείας, εξηγεί ο Δρ. Wiedmann. «Αυτό βελτιώνει την ικανότητα της έγκαιρης προειδοποίησης», δήλωσε.

Τα βακτήρια που απομονώνονται από τροφές μπορούν τώρα να ελεγχθούν για mcr-9 και οι ασθενείς μπορούν να παρακολουθηθούν για βακτήρια ανθεκτικά στην κολιστίνη που περιέχουν mcr-9. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να απομονωθεί ο ασθενής που φέρει το ύποπτο γονίδιο και να διατηρηθεί η βιοασφάλεια στο πλαίσιο του νοσοκομειακού περιβάλλοντος.