Ακόμα μια σύσταση σχετικά με τον περιορισμό της χρήσης της ασπιρίνης έρχεται στο φως και ειδικότερα για τους ηλικιωμένους που δεν πάσχουν από καρδιακές παθήσεις. Πιο συγκεκριμένα, οι συγκεκριμένοι ασθενείς θα πρέπει να περιορίσουν την καθημερινή ελάχιστη προληπτική λήψη της ασπιρίνης , σύμφωνα με το προσχέδιο των αναθεωρημένων κατευθυντήριων οδηγιών της Ειδικής Ομάδας Προληπτικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ.

Ειδικότερα, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο κίνδυνος αιμορραγίας για τους ενήλικες των 60 ετών και άνω που δεν έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο υπερτερεί των πιθανών οφελών από τη χρήση της ασπιρίνης. Από την άλλη, είναι η πρώτη φορά που φαίνεται πως υπάρχει μικρό όφελος για τους 40ρηδες που δεν κινδυνεύουν από αιμορραγία. Για όσους είναι 50 ετών, η επιτροπή απλούστευσε τις συμβουλές και είπε ότι τα αποδεικτικά οφέλη είναι λιγότερο σαφή.

Οι συγκεκριμένες οδηγίες προορίζονται για άτομα με υπέρταση, υψηλή χοληστερόλη, παχυσαρκία ή αντίστοιχα άλλα προβλήματα υγείας που αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής προσβολής. Ανεξάρτητα όμως από την ηλικία, οι ενήλικες θα πρέπει να συμβουλευτούν τους γιατρούς τους σχετικά με τη διακοπή ή την έναρξη της χρήσης της ασπιρίνης σύμφωνα με τον Δρ. John Wong, ειδικό πρωτοβάθμιας φροντίδας στο Ιατρικό Κέντρο Tufts.

Εάν οριστικοποιηθεί αυτή η σύσταση, θα αναθεωρηθεί η παλιότερη σύσταση της Ειδικής Ομάδας του 2016 σχετικά με τη χρήση της ασπιρίνης για την πρόληψη της πρώτης καρδιακής προσβολής και του εγκεφαλικού επεισοδίου αλλά θα συμφωνεί με τις πιο πρόσφατες οδηγίες άλλων ιατρικών ομάδων.

Η ειδική ομάδα είχε τονίσει προηγουμένως ότι ορισμένοι ενήλικες ηλικίας 50 ή και 60 ετών ενδέχεται να θέλουν να προλάβουν μια πρώτη καρδιακή προσβολή και ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, μαζί με μια ενδεχόμενη θωράκιση κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου. Σύμφωνα όμως με τις ενημερωμένες οδηγίες, χρειάζονται περισσότερα στοιχεία.

Ωστόσο, οι συγκεκριμένες οδηγίες δεν αφορούν όσους έχουν ήδη υποστεί ένα εγκεφαλικό επεισόδιο ή μια καρδιακή προσβολή, καθώς αυτοί μπορούν να συνεχίσουν να λαμβάνουν μια καθημερινή χαμηλή δόση.

Η ασπιρίνη είναι ίσως το πιο διαδεδομένο παυσίπονο, παράλληλα όμως λειτουργεί και ως αραιωτικό του αίματος, μειώνοντας τις πιθανότητες θρόμβωσης. Η χρήση της όμως, ακόμα και σε μικρές δόσεις, ενέχει κινδύνους, όπως την αιμορραγία στον πεπτικό σωλήνα ή το έλκος.

Η συγκεκριμένη ομάδα εμπειρογνωμόνων αναλύει ιατρικές έρευνες και τη βιβλιογραφία και εκδίδει περιοδικές συμβουλές. Οι συγκεκριμένες οδηγίες δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο για να επιτρέπονται δημόσια σχόλια έως τις 8 Νοεμβρίου. Η ομάδα θα αξιολογήσει όλες τις πληροφορίες και στη συνέχεια θα λάβει μια τελική απόφαση.

Διαβάστε επίσης: 

Ελπιδοφόρα μελέτη: Ένα «πολυχάπι» μαζί με ασπιρίνη μειώνει εμφράγματα και εγκεφαλικά έως 40%!

Πότε η ασπιρίνη μπορεί να είναι επικίνδυνη