Αποφύγετε το παθητικό κάπνισμα και προστατεύστε την υγεία σας. Αυτό είναι το κύριο μήνυμα της έρευνας που παρουσιάστηκε στο EuroHeartCare 2019, το επιστημονικό συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας (ESC).

«Αποφύγετε την έκθεση σε δωμάτια με καπνό, ανεξάρτητα αν ο καπνιστής δεν βρίσκεται ακόμα μέσα στο δωμάτιο», δήλωσε ο καθηγητής Byung Jin Kim, από το Πανεπιστήμιο Sungkyunkwan στη Σεούλ της Νότιας Κορέας. «Η μελέτη μας σε μη καπνιστές έδειξε ότι ο κίνδυνος αυξημένης αρτηριακής πίεσης είναι υψηλότερος όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια του παθητικού καπνίσματος, αλλά ακόμα και η χαμηλότερη ποσότητα είναι επικίνδυνη»

Το παθητικό κάπνισμα στο σπίτι ή τον εργασιακό χώρο είχε συσχετιστεί με αύξηση κατά 13% του κινδύνου υπέρτασης. Συγκατοικώντας με ένα καπνιστή μετά την ηλικία των 20 ετών έχει συσχετιστεί με 15% μεγαλύτερο κίνδυνο. Το παθητικό κάπνισμα για 10 ή περισσότερα χρόνια είχε συνδεθεί με 17% αύξηση του κινδύνου υπέρτασης.

Άξιο αναφοράς είναι πως άνδρες και γυναίκες είχαν επηρεαστεί ομοίως.

Οι συμμετέχοντες με υπέρταση ήταν κατά πολύ πιο πιθανό να εκτίθενται στον καπνό των καπνιστών στο σπίτι ή τη δουλειά (27,9%) συγκριτικά με όσους είχαν φυσιολογική αρτηριακή πίεση (22,6%). Η υπέρταση ήταν κατά πολύ πιο συνηθισμένη σε ανθρώπους που είχαν εκτεθεί σε παθητικό κάπνισμα στο σπίτι ή τη δουλειά (7,2%) συγκριτικά με τους ανθρώπους που δεν ήταν παθητικοί καπνιστές (5,5%).

Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι η κύρια αιτία πρόωρου θανάτου, με σχεδόν 10 εκατομμύρια θανάτους το 2015. Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει μία σχέση μεταξύ του παθητικού καπνίσματος και της υπέρτασης στους μη καπνιστές. Αλλά οι περισσότερες μελέτες ήταν μικρές και χρησιμοποιούσαν αυτοαναφορικά ερωτηματολόγια στα οποία οι ερωτηθέντες συνήθως υποστηρίζουν υπερβολικά ότι δεν κάπνισαν ποτέ.

Αυτή είναι η πρώτη μεγάλου βεληνεκούς μελέτη που εξετάζει τη σχέση μεταξύ του παθητικού καπνίσματος και της υπέρτασης σε μη καπνιστές που επικυρώνεται από τα επίπεδα κοτινίνης ούρων, του βασικού μεταβολίτη της νικοτίνης. Στη μελέτη συμπεριλήφθηκαν στοιχεία για 131.739 μη καπνιστές, με το ένα τρίτο εξ αυτών να είναι άνδρες και με μέση ηλικία τα 35 έτη.

«Τα αποτελέσματα δείχνουν πως είναι απαραίτητο να κρατηθείτε μακρυά από το παθητικό κάπνισμα, και όχι απλά να μειώσετε την έκθεση σε αυτό, για να προστατευτείτε από την υπέρταση», δήλωσε ο καθηγητής Kim.

«Αν και γίνονται προσπάθειες παγκοσμίως για τη μείωση των κινδύνων από το παθητικό κάπνισμα επεκτείνοντας τους χώρους μη καπνιστών σε δημόσιους χώρους, η μελέτη μας δείχνει περισσότερο από το 20% των μη καπνιστών συνεχίζει να εκτίθεται στον καπνό των τσιγάρων των άλλων. Χρειάζονται αυστηρότερα πρόστιμα μαζί με περισσότερη βοήθεια για τους καπνιστές για να σταματήσει αυτή η συνήθεια. Γνωρίζοντας ότι η υγεία των μελών της οικογένειας τους απειλείται θα έπρεπε να είναι ένα επιπλέον κίνητρο για τους καπνιστές να το κόψουν».