Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Maryland αποκαλύπτουν σε έρευνά τους ότι η έντονη άσκηση έστω και μεμονωμένα έχει την ιδιότητα να επιδρά άμεσα στις σημαντικές για τη μνήμη περιοχές του εγκεφάλου. Η έρευνά τους δημοσιεύθηκε στο Journal of the International Neuropsychological Society.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη σε υγιείς ηλικιωμένους μόνο μία περίοδος άσκησης αύξησε την δραστηριότητα των εγκεφαλικών κυκλωμάτων που σχετίζονται με τη μνήμη – συμπεριλαμβανομένου του ιππόκαμπου ο οποίος συρρικνώνεται με την πάροδο του χρόνου και είναι η περιοχή του εγκεφάλου που βάλλεται πρώτη από τη νόσο Αλτσχάιμερ.

«Ενώ έχει αποδειχθεί ότι η συστηματική άσκηση μπορεί να αυξήσει τον όγκο του ιππόκαμπου, η μελέτη μας αποκαλύπτει ότι και η έντονη άσκηση έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει αυτή τη σημαντική περιοχή του εγκεφάλου», δήλωσε ο Δρ Carson Smith, αναπληρωτής καθηγητής κινησιολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Maryland και ο κύριος συγγραφέας της μελέτης.

Η ερευνητική ομάδα του Dr. Smith μέτρησε τη δραστηριότητα του εγκεφάλου (χρησιμοποιώντας λειτουργική μαγνητική τομογραφία fMRI) σε υγιείς συμμετέχοντες 55-85 ετών οι οποίοι κλήθηκαν να εκτελέσουν μια άσκηση μνήμης που περιελάμβανε την αναγνώριση διάσημων και μη ονομάτων. Η πράξη ανάκλησης διάσημων ονομάτων απαιτεί την ενεργοποίηση ενός νευρωνικού δικτύου που σχετίζεται με τη σημασιολογική μνήμη, η οποία είναι γνωστό ότι επιδεινώνεται προοδευτικά λόγω γήρανσης.

Αυτή η δοκιμασία διεξήχθη σε δυο διαφορετικές συνθήκες. Μισή ώρα μετά από μια περίοδο σχετικά έντονης άσκησης (70% της μέγιστης προσπάθειας) σε ένα στατικό ποδήλατο γυμναστικής, καθώς και σε μια άλλη μέρα μετά από μια περίοδο ανάπαυσης.
Η ενεργοποίηση του εγκεφάλου των συμμετεχόντων, καθώς ανακαλούσαν σωστά στη μνήμη τους τα ονόματα, ήταν σημαντικά μεγαλύτερη σε τέσσερις περιοχές του φλοιού του εγκεφάλου μετά από άσκηση, συγκριτικά με την διεξαγωγή του τεστ μετά από ανάπαυση. Επίσης παρατηρήθηκε αυξημένη ενεργοποίηση του ιππόκαμπου και στις δύο πλευρές του εγκεφάλου.

«Ακριβώς όπως ένας μυς προσαρμόζεται στις επαναλαμβανόμενες ασκήσεις οι μεμονωμένες συνεδρίες άσκησης προάγουν την πλαστικότητα των γνωστικών νευρικών δικτύων με τρόπους που προωθούν την προσαρμοστικότητα και παρέχουν αυξημένη ακεραιότητα και λειτουργικότητα του νευρωνικού δικτύου, καθώς και καλύτερη πρόσβαση στις αναμνήσεις» εξηγεί ο Δρ. Smith.