Νέες κλινικές δοκιμές υποδεικνύουν ότι μια συγκεκριμένου είδους ορμονοθεραπεία μπορεί να βελτιώσει την κοινωνική λειτουργία ατόμων με αυτισμό, σύμφωνα με τη σχετική δημοσίευση στο Science Translational Medicine.
Οι δύο δοκιμές επικεντρώθηκαν στη βασοπρεσίνη, μια ορμόνη που εμπλέκεται στην ικανότητα του εγκεφάλου να διαχειρίζεται την κοινωνική συμπεριφορά.
Στην πρώτη δοκιμή, η βασοπρεσίνη που χορηγήθηκε μέσω ρινικού σπρέι συνέβαλε στη βελτίωση της κοινωνικής απόκρισης στα παιδιά με αυτισμό, δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Karen Parker, διευθύντρια του Ερευνητικού Προγράμματος Έρευνας Κοινωνικών Νευροεπιστημών του Πανεπιστημίου του Stanford.
Η δεύτερη κλινική δοκιμή δεν περιελάμβανε βασοπρεσίνη, αλλά τη φαρμακευτική ουσία μπαλοβαπτάνη που ενεργοποιεί τους υποδοχείς βασοπρεσίνης του εγκεφάλου, εξήγησε ο ερευνητής Paulo Fontoura επικεφαλής σχεδιασμού της έρευνας.
Η Δρ. Parker και οι συνάδελφοί της χορήγησαν το ρινικό σπρέι βασοπρεσίνης σε 17 παιδιά με αυτισμό και σε άλλα 13 παιδιά χορήγησαν ένα ανενεργό εικονικό φάρμακο για τέσσερις εβδομάδες.
Τα παιδιά που έλαβαν θεραπεία με βασοπρεσίνη εμφάνισαν ενισχυμένη κοινωνική συμπεριφορά, όπως μετρήθηκε μέσω ενός τυποποιημένου τεστ που ονομάζεται Κλίμακα Κοινωνικής Απόκρισης (Social Responsiveness Scale). Έδειξαν επίσης βελτιωμένη κοινωνική επικοινωνία, ήταν σε θέση να ερμηνεύσουν καλύτερα τις συναισθηματικές και ψυχικές καταστάσεις των άλλων και είχαν μειωμένη ένταση συμπτωμάτων ενδεικτικών του αυτισμού όπως το άγχος και οι επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές.
«Δείξαμε ότι τα επίπεδα βασοπρεσίνης στα άτομα με αυτισμό είναι χαμηλά στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό. Και όσο χαμηλότερα είναι τα επίπεδα της βασοπρεσίνης, τόσο μεγαλύτερη είναι η σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Αν κοιτάξουμε το σημείο όπου βρίσκονται οι υποδοχείς βαζοπρεσίνης στον εγκέφαλο, θα διαπιστώσουμε ότι εντοπίζονται σε περιοχές που εμπλέκονται στην κοινωνική συμπεριφορά και λειτουργία», δήλωσε σχετικά η Δρ. Parker.
Αντίστοιχα, η κλινική δοκιμή με την φαρμακευτική ουσία μπαλοβαπτάνη περιελάμβανε 223 άνδρες με μέτριο ή σοβαρό αυτισμό. Οι ασθενείς χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες και έλαβαν είτε το φάρμακο σε διαφορετικές δόσεις είτε ένα εικονικό φάρμακο κάθε μέρα για 12 εβδομάδες.
Οι άνδρες δεν παρουσίασαν σημαντική βελτίωση, σύμφωνα με την Κλίμακα Κοινωνικής Απόκρισης. Όπως αποδείχθηκε, όμως, οι δύο ομάδες ασθενών που έλαβαν υψηλότερες δόσεις του φαρμάκου εμφάνισαν βελτιώσεις σε σύγκριση με εκείνους που πήραν το εικονικό φάρμακο, όπως αξιολογήθηκε από μια άλλη κλίμακα που μετρά την κοινωνικοποίηση, την προσαρμοστική συμπεριφορά και τις καθημερινές δεξιότητες διαβίωσης.
Τόσο η βασοπρεσίνη όσο και το νέο φάρμακο δεν προκάλεσαν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες ούτε προέκυψε οποιαδήποτε ανησυχία σχετικά με την ασφάλεια των ασθενών, δήλωσαν οι Δρ. Parker και Fontoura.
Και οι δύο μελέτες βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο επόμενο στάδιο των κλινικών ερευνών, οι επιστήμονες, πάντως, τονίζουν ότι πρέπει να πραγματοποιηθούν ακόμα περισσότερες και εκτενέστερες έρευνες για να επιβεβαιώσουν τα σχετικά ευρήματα.