Το ενδομητρικό σπείραμα (σπιράλ) αποτελεί για πολλές γυναίκες μια βολική και αποτελεσματική μορφή αντισύλληψης. Σύμφωνα, όμως, με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Drug Safety, ένα είδος σπιράλ συνδέεται με την εμφάνιση άγχους και κατάθλιψης στο 20% των γυναικών που επιλέγουν τη μέθοδο αυτή κάθε χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η μελέτη αυτή προέκυψε έπειτα από τον ολοένα και αυξανόμενο αριθμό γυναικών που επιλέγουν το ορμονικό σπιράλ, μια συσκευή σε σχήμα Τ που εμφυτεύεται στη μήτρα για την πρόληψη της εγκυμοσύνης.

Για την έρευνα, ειδικοί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) και από το Πανεπιστήμιο του Dundee μελέτησαν περίπου 11.000 γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις οποίες είχε συνταγογραφηθεί είτε ορμονικό είτε μη ορμονικό (χάλκινο) σπιράλ.

Τα ορμονικά σπιράλ λειτουργούν απελευθερώνοντας σταδιακά προγεσταγόνο ορμόνη για να πυκνώσουν τη βλέννα γύρω από την είσοδο της μήτρας, καθιστώντας την αδιαπέραστη από τα σπερματοζωάρια.

Τα μη ορμονικά σπιράλ βασίζονται στον χαλκό από τον οποίο είναι φτιαγμένα για να λειτουργήσουν ως σπερματοκτόνα για τα σπερματοζωάρια που καταφέρνουν να φτάσουν στη μήτρα έτσι ώστε να μην μπορέσουν να γονιμοποιήσουν το ωάριο.

Οι γυναίκες, οι οποίες παρακολουθήθηκαν για 16 συνολικά χρόνια, δεν είχαν προβλήματα ψυχικής υγείας κατά την έναρξη της μελέτης. Στο τέλος, όμως, οι γυναίκες με τα ορμονικά εμφυτεύματα είχαν 17% περισσότερες πιθανότητες να βιώσουν κατάθλιψη, 18% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης άγχους και 22% περισσότερες πιθανότητες να έχουν αϋπνία ή διαταραχές στον ύπνο, σε σχέση με εκείνες με το μη ορμονικό χάλκινο σπιράλ.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονίσουμε ότι, γενικά, η μέθοδος του σπιράλ συχνά θεωρείται ασφαλέστερη από το χάπι, επειδή οι ορμόνες που απελευθερώνει συγκεντρώνονται τοπικά στη μήτρα, σε αντίθεση με την από του στόματος λήψη του χαπιού, όπου οι ορμόνες διαχέονται στον οργανισμό.

Παρά τα ευρήματα της μελέτης, πάντως, οι επιστήμονες εξακολουθούν να είναι επιφυλακτικοί σχετικά με τις επιπτώσεις του ορμονικού σπιράλ στην ψυχική υγεία των γυναικών και τονίζουν ότι αν κάποια γυναίκα παρατηρήσει τέτοιου είδους συμπτώματα μετά από τη χρήση του ορμονικού σπιράλ, καλό θα είναι να απευθυνθεί στον γιατρό της για περαιτέρω πληροφορίες και οδηγίες.