Νεότερα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία (28 Απριλίου – 1 Μαΐου) στη Γλασκόβη δείχνουν ότι τα βρέφη που δεν έχουν θηλάσει ποτέ ή εν μέρει, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εξελιχθούν σε παχύσαρκα παιδιά.
Πρόκειται για δεδομένα από το πρόγραμμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Childhood Obesity Surveillance Initiative (COSI), επικεφαλής του οποίου είναι ο Δρ. João Breda, του Ευρωπαϊκού Γραφείου για την Πρόληψη και τον Έλεγχο των μη Μεταδιδόμενων Νοσημάτων, του ΠΟΥ, με έδρα τη Μόσχα.
Στην παρούσα ανάλυση, επικεφαλής ήταν η Δρ. Ana Rito από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας της Λισσαβόνας στην Πορτογαλία.
Στη μελέτη συμπεριλήφθηκαν στοιχεία από 22 συμμετέχουσες χώρες στον τέταρτο κύκλο του COSI (2015/2017) και αφορούσαν σε εθνικά αντιπροσωπευτικά δείγματα παιδιών 6-9 ετών. Το σύνολο του δείγματος απαρτιζόταν τελικά από 100.583 παιδιά.
Σε ότι αφορά την επίδραση του θηλασμού στο σωματικό βάρος του παιδιού, οι ερευνητές αξιολόγησαν στοιχεία από 29.245 και 16 χώρες και διαπίστωσαν ότι, συγκριτικά με όσα είχαν θηλάσει για έξι μήνες, εκείνα που δεν είχαν θηλάσει ποτέ είχαν 22% μεγαλύτερο κίνδυνο να είναι παχύσαρκα, ενώ όσα είχαν θηλάσει λιγότερο από έξι μήνες είχαν 12% αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας. Όμοια ήταν τα ποσοστά και σε ότι αφορούσε στον αποκλειστικό θηλασμό, βάσει δεδομένων από οκτώ χώρες και 15.371 παιδιά.
Όταν οι ειδικοί επικεντρώθηκαν σε εθνικό επίπεδο, εντόπισαν στατιστικές διαφορές σε έξι χώρες, επιβεβαιώνοντας τη σχέση αυξημένου κινδύνου παχυσαρκίας στα παιδιά που δεν είχαν θηλάσει ποτέ, συγκριτικά με όσα είχαν θηλάσει έξι μήνες: Μαυροβούνιο (90%), Μάλτα (69%), Κροατία (62%), Γεωργία (53%), Ισπανία (25%) και Ιταλία (21%).
Αναφορικά με τη σχέση παχυσαρκίας και χαρακτηριστικών του νεογνού κατά την γέννηση, η ανάλυση έδειξε 50% υψηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας στην περίπτωση του πρόωρου τοκετού. Το χαμηλό σωματικό βάρος γέννησης σχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο μελλοντικής παχυσαρκίας κατά 35%, ενώ το αυξημένο σωματικό βάρος γέννησης αύξανε τον κίνδυνο κατά 9%.
Χαμηλά τα ποσοστά θηλασμού στην Ευρώπη
Και παρά τα όλο και αυξανόμενα επιστημονικά δεδομένα για τα οφέλη του θηλασμού στην υγεία του βρέφους, παράλληλα με τις πολιτικές υγείας για την προαγωγή του μητρικού θηλασμού, δυστυχώς η εφαρμογή του αποκλειστικού θηλασμού στην Ευρώπη απέχει από τις παγκόσμιες κατευθυντήριες οδηγίες.
Η παρούσα μελέτη δείχνει ότι ενώ σε όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρώπης, πάνω από το 77% των παιδιών έχουν θηλάσει, υπάρχουν και εξαιρέσεις, όπως στην Ιρλανδία, τη Γαλλία και τη Μάλτα, όπου το 46%, το 38% και το 35% των παιδιών, αντίστοιχα, δεν έχουν θηλάσει ποτέ. Επίσης, μόνο σε τέσσερις από 12 χώρες χώρες επιτυγχάνεται ποσοστό 25% ή και υψηλότερο αποκλειστικού θηλασμού (για έξι μήνες ή και περισσότερο) και πρόκειται για τις: Γεωργία (35%), Καζακστάν (51%), Τουρκμενιστάν (57%) και Τατζικιστάν (73%).
«Η μελέτη επιβεβαιώνει τα οφέλη του θηλασμού στην προστασία του παιδιού από την παχυσαρκία. Ωστόσο, η εφαρμογή του αποκλειστικού θηλασμού παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και μακριά από τον στόχο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για αύξηση του αποκλειστικού θηλασμού τους πρώτους έξι μήνες κατά 50% έως το 2025», υπογράμμισε η Δρ. Ana Rito από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας της Λισσαβόνας στην Πορτογαλία.