Μπορεί η πανδημία να «ανεβάζει» ρυθμούς χάρη στην υπερμεταδοτική παραλλαγής του κορωνοϊού «Δέλτα», τάχιστες είναι ωστόσο και οι επιστημονικές εξελίξεις σχετικά με τα όπλα που θα οδηγήσουν στην υπέρβασή της. Τα τελευταία ελπιδοφόρα νέα έρχονται από ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, τα οποία προσθέτουν στο οπλοστάσιο κατά της COVID-19 17 γνωστά φάρμακα -ανάμεσά τους και ένα συμπλήρωμα διατροφής- που αποδείχθηκαν ικανά να μειώσουν ή να μπλοκάρουν τη μετάδοση του ιού SARS-CoV-2 στα κύτταρα.
Για τη μελέτη που δημοσιεύεται στο Proceedings of the National Academy of Science, αξιοποιήθηκαν μέθοδοι τεχνητής νοημοσύνης για την ανάλυση σειρών ανθρώπινων κυτταρικών κατά τη μόλυνση από τον νέο κορωνοϊό, στα οποία η λοίμωξη αντιμετωπίστηκε με περισσότερα από 1.400 φάρμακα και ενώσεις, εγκεκριμένων από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ.
Η αποτελεσματικότητα έναντι του κορωνοϊού αποδεικνύεται πρώτη φορά για δέκα από τα 17 φάρμακα ενώ επιβεβαιώθηκε για επτά ακόμα όπως η ρεμντεσιβίρη -που χορηγείται ήδη σε ασθενείς με COVID-19-, τα οποία είχαν αναδειχθεί μέσα από προηγούμενες αντίστοιχες έρευνες. Όπως σημειώνει ο Δρ Jonathan Sexton, Επίκουρος Καθηγητής Εσωτερικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου, το γεγονός ότι πρόκειται για σκευάσματα εγκεκριμένα ως προς την ασφαλή τους χρήση, επιτρέπει την άμεση μετάβαση στις κλινικές δοκιμές Φάσης ΙΙ.
Τα 17 σκευάσματα δοκιμάστηκαν σε διάφορους τύπους κυττάρων, όπως βλαστοκύτταρα από ανθρώπινα κύτταρα πνευμόνων για να μιμηθούν τον τρόπο που ο SARS-CoV-2 μολύνει την αναπνευστική οδό. Για εννέα από αυτά διαπιστώθηκε σημαντική αντι-ιική δράση, μεταξύ των οποίων και η λακτοφερρίνη, πρωτεΐνη που εντοπίζεται στο ανθρώπινο μητρικό γάλα αλλά και στο αγελαδινό από το οποίο παρασκευάζεται και σχετικό συμπλήρωμα διατροφής. «Η αποτελεσματικότητα της λακτοφερρίνης στην αποτροπή της μόλυνσης ήταν υψηλότερη από κάθε άλλη ουσία» ανέφερε ο Δρ Sexton, προσθέτοντας πως πρώιμα στοιχεία δείχνουν ότι τα αποτελέσματα επεκτείνονται και στις παραλλαγές του νέου κορωνοϊού, όπως η υπερμεταδοτική Δέλτα. Στα άμεσα σχέδια των ερευνητών είναι οι κλινικές δοκιμές για να διαπιστωθεί αν η πρωτεΐνη μπορεί να μειώσει το ιικό φορτίο και τη φλεγμονή σε ασθενείς με COVID-19.
Ενώσεις που επιβαρύνουν τη νόσο
Ένα ακόμη αξιοσημείωτο εύρημα ήταν η ανακάλυψη πως μια κατηγορία ουσιών που χορηγούνται σε ασθενείς στο πλαίσιο της αντικαρκινικης θεραπείας επιδεινώνει τη μόλυνση από κορωνοϊό. Πρόκειται για τους αναστολείς της MEK, μιας πρωτεΐνης που συμμετέχει στη διέγερση της κυτταρικής διαίρεσης.
«Καρκινοπαθείς υπό χημειοθεραπεία διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο λόγω ανοσοκαταστολής και, συνεπώς, πρέπει να διερευνηθεί αν κάποια από τα αντικαρκινικά φάρμακα χειροτερεύουν την εξέλιξη της νόσου (του κορωνοϊού)», τόνισε ο Δρ Sexton, επόμενο βήμα του οποίου είναι να μελετήσει τα ηλεκτρονικά αρχεία ογκολογικών ασθενών για την πιθανή σχέση της αγωγής του με βαρύτερη COVDI-19.
Κορωνοϊός – Εμβόλια: Ποιοι παράγουν λιγότερα αντισώματα – Τα φάρμακα που καθυστερούν την ανοσία
Ασπιρίνη: Πότε να παίρνουμε προληπτικά για να αποφύγουμε ένα καρδιακό επεισόδιο
Κορωνοϊός: Πόσο φταίνε αυτά τα δημοφιλή φάρμακα για την επιδείνωση της νόσου