Έπειτα από τα διόλου ενθαρρυντικά στοιχεία από το Ισραήλ που υποδηλώνουν ότι οι μισοί ενήλικες που μολύνθηκαν από τη μετάλλαξη Δέλτα είχαν εμβολιαστεί πλήρως με το ενέσιμο σκεύασμα των Pfizer/ΒionTech, υπονομεύοντας την αποτελεσματικότητα των διαθέσιμων εμβολίων, ένα είναι το ερώτημα: Τελικά θα χρειαστούμε όλοι μια ενισχυμένη δόση;
Αν και πλέον θεωρείται δεδομένο για ορισμένους ασθενείς όπως τους ηλικιωμενους και τους ανοσοκοκαταστελμένους, τα ερευνητικά ευρήματα των επιστημονων από το Πανεπιστήμιο του Νότινγχαμ μάλλον επιβεβαιώνουν ότι μια τρίτη και ενισχυτική δόση είναι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος να θωρακιστούμε όχι μόνο από τη μετάλλαξη Δέλτα, αλλά και από άλλες πιθανές παραλλαγές του ιού που μπορεί να ανακύψουν στο μέλλον.
Αυτό που διαπίστωσε η ερευνητική ομάδα μετά από μελέτη σε Βρετανούς υγειονομικούς είναι ότι τα αντισώματα που αποκτούνται μετά την πρώτη δόση του εμβολίου Pfizer και εξουδετερώνουν τον ιό, ήταν λιγότερο αποτελεσματικά στην μάχη με ορισμένες μεταλλάξεις του κορωνοϊού όπως η μετάλλαξη Βήτα (νοτιοαφρικανική μετάλλαξη). ‘Ομως, η δεύτερη δόση λειτούργησε πιο δραστικά, ειδικότερα σε όσους συμμετέχοντες είχαν νοσήσει από κορωνοϊό, αυξάνοντας θεαματικά την ανοσολογική απόκριση ενάντια στις παραλλαγές του κορωνοϊού σε παρόμοιο βαθμό με το αρχικό στέλεχος του ιού SARS-CoV -2.
Η μεθοδολογία της έρευνας
Ένα μικρό δείγμα υγειονομικών από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Νότιγχαμ επιλέχθηκε ως δείγμα για τη μελέτη, μέρος της μεγαλύτερης έρευνας PANTHER που παρακολουθούσε τους υγειονομικούς και την έκθεση τους στον κο0ρωνοϊό από το ξέσπασμα της πανδημίας.
Όλοι οι συμμετεχόντες υγεινομικοί είχαν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της Pfizer, ενώ οι μισοί είχαν προσβληθεί από τον ιό και οι υπόλοιποι δεν είχαν νοσήσει. Οι μελετητές συνέκριναν την ανοσολογική απόκριση των δύο ομάδων πριν την πρώτη δόση του εμβολίου και μετά από την πρώτη και τη δεύτερη δόση.
«Αποδείξαμε ότι όσοι είχαν εκτεθεί στον ιό παρήγαγαν περισσότερα αντισώματα μετά από κάθε διαδοχική δόση του εμβολίου σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν εκτεθεί στον ιό. Η συγκεκριμένη μάλιστα ανοσολογική απόκριση ήταν πιο αποτελεσματική ενάντια σε ορισμένες από τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού» σημειώνει ο καθηγητής στο Τμήμα Επιστημών του Πανεπιστημίου Jonathan Ball και εξηγεί περαιτέρω τη δράση της λοίμωξης από τον ιό: «Ουσιαστικά, η φυσική νόσηση μιμείται τα αποτελέσματα μιας επιπρόσθετης δόσης του εμβολίου και τα δεδομένα μας αποδεικνύουν σαφώς ότι αυτή η έκθεση δίνει μια επιπλέον ώθηση στη συνολική αντίδραση των αντισωμάτων που εξουδετερώνουν τον ιό και είναι πιο αποτελεσματική έναντια στις μεταλλάξεις».
Τέλος, η ερευνήτρια Ana Valdes από την ερευνητική ομάδα της μελέτης PANTHER συμπληρώνει σχετικά με τα εμβόλια: «Όσον αφορά την ανοσία που δημιουργείται από τον ιό SARS-CoV-2 πιθανότατα προσφέρει μικρότερη προστασία ενάντια στις μεταλλάξεις του κορωνοϊού, τουναντίον μέσω του εμβολιασμού αυξάνονται σημαντικά τα αντισώματα που εξουδετερώνουν τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού».
Διαβάστε επίσης:
Κορωνοϊός – Εμβόλια: Θα κάνουμε και τρίτη δόση; – Ποιοι θα την χρειαστούν σίγουρα
Εμβόλια: Κάνατε και τις δυο δόσεις; Τι θα συμβεί αν κολλήσετε τώρα κορωνοϊό