Μία νέα μελέτη με πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα για την αντιμετώπιση της υπνικής άπνοιας  δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Sleep Disorders. Σύμφωνα με τη μελέτη, ερευνητές δημιούργησαν μία νέα συσκευή που διευρύνει τη δίοδο του αέρα στο πίσω μέρος του στόματος μειώνοντας στο  ήμισυ τα επεισόδια άπνοιας σε ασθενείς με ήπια ή μέτρια υπνική άπνοια.

Η έρευνα είναι η πρώτη που εξέτασε τους ασθενείς σε οριζόντια στάση, προσομοιώνοντας απόλυτα τις συνθήκες ύπνου, με την ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Hiroshima να διαπιστώνει ότι με τη χρήση της συσκευής η χωρητικότητα των αεραγωγών αυξήθηκε, επιδρώντας θετικά στην κατάσταση των 13 ασθενών που συμμετείχαν στη μελέτη. Δια του λόγου το αληθές, οι ασθενείς που φορούσαν τη στοματική αυτή συσκευή παρουσίασαν μειωμένο έως και κατά 50% αριθμό επεισοδίων άπνοιας ύπνου κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ διευρύνθηκαν και οι αεραγωγοί τους επιτρέποντας την ευκολότερη αναπνοή.

Η αποφρακτική άπνοια ύπνου είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από σύγκλειση των ανώτερων αεραγωγών στην περιοχή του φάρυγγα κατά τη διάρκεια του ύπνου. Το ροχαλητό και σε σοβαρότερες περιπτώσεις η διακοπή της αναπνοής και το αίσθημα πνιγμού κατά τον ύπνο συνιστούν ενδείξεις της κατάστασης, τις οποίες συνήθως προσέχουν οι σύντροφοι των ασθενών προτού γίνουν αντιληπτές από τους ίδιους τους πάσχοντες.

Τα άτομα με ήπια έως μέτρια άπνοια ύπνου βιώνουν καθημερινή κόπωση και μειωμένη προσοχή κατά τη διάρκεια της ημέρας λόγω κακής ποιότητας ύπνου, ενώ μπορεί να υπάρξουν και πιο σοβαρές συνέπειες, με περιστατικά ακόμα και θανάτου να έχουν καταγραφεί εξαιτίας της διακοπής της αναπνοής.

Οι μέχρι τώρα θεραπείες περιλαμβάνουν συσκευές συνεχούς θετικής πίεσης στους αεραγωγούς μέσω ρινικής μάσκας (συσκευές CPAP) ή στοματικών συσκευών. Το Τμήμα Ορθοδοντικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Hiroshima, όμως, ανέπτυξε μια νέα στοματική συσκευή, προσαρμοσμένη ειδικά σε κάθε ασθενή, η οποία φέρνει την κάτω σιαγόνα προς τα εμπρός διευρύνοντας τις διόδους του αέρα στο πίσω μέρος του στόματος, ενώ παράλληλα επιτρέπει τη μετακίνηση της σιαγόνας, έτσι ώστε να μην επηρεάζει τα δόντια του ασθενούς ή να αλλάζει το σχήμα του προσώπου.

«Περαιτέρω συνεργασία του τμήματος οδοντιατρικής και ιατρικής θα μας βοηθήσει στην επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων της μέχρι τώρα έρευνας και ενδεχομένως στη δημιουργία ενός νέου τρόπου αποτελεσματικής αντιμετώπισης της ήπιας ή μέτριας άπνοιας ύπνου» σημειώνουν στο σχόλιό τους οι ερευνητές της μελέτης από το Τμήμα Ορθοδοντικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Hiroshima, Cynthia Concepción-Medina, Hiroshi Ueda και Yu Matsumura.