Νευρολογικά και ψυχιατρικά συμπτώματα όπως η κούραση και η κατάθλιψη είναι συχνά μεταξύ των ασθενών που νόσησαν με Covid-19 και είναι πιθανόν να εμφανίζονται και σε όσους νόσησαν ήπια σύμφωνα με νέα έρευνα που διεξήχθη από τους επιστήμονες του University College του Λονδίνου (UCL).
Η ανασκόπηση αφορούσε στοιχεία από 215 μελέτες για την Covid-19 και δημοσιεύθηκε στο Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή δρ Jonathan Rogers ψυχίατρο στο UCL αν και οι ερευνητές πίστευαν ότι τα στοιχεία θα αποκάλυπταν ότι νευροψυχιατρικές διαταραχές και συμπτώματα θα ήταν πιο συχνά σε βαριά περιστατικά Covid-19 τελικά αποδείχθηκε ότι τα συμπτώματα αυτά ήταν συχνά και σε πιο ήπια περιστατικά, αναδεικνύοντας αυτή την συμπτωματολογία μάλλον σε κανόνα παρά σε εξαίρεση.
Η ερευνητική ομάδα εξέτασε τα στοιχεία 215 ερευνών για την Covid-19 από 30 χώρες σε σύνολο 105,638 ατόμων, συμπεριλαμβάνοντας ένα σύνολο ανθρώπων στην οξεία φάση της νόσου (δηλαδή όταν είχαν έντονη συμπτωματολογία και όχι μεταγενέστερα με πιθανά επίμονα συμπτώματα). Τα στοιχεία κάλυπταν μέχρι και τον Ιούλιο του 2020.
Στο σύνολο της βάσης δεδομένων τα πιο κοινά νευρολογικά και ψυχιατρικά συμπτώματα ήταν η ανοσμία σε ποσοστό 43%, η αδυναμία (40%), η κούραση (38%), η δυσγευσία (37%), οι μυαλγίες (25%), η κατάθλιψη (23%), ο πονοκέφαλος (21%) και η ανησυχία (16%).
Εντόπισαν επίσης την παρουσία σοβαρών νευρολογικών διαταραχών όπως ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο (σε ποσοστό 1,9% των περιπτώσεων), αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο (0,4%) και επιληπτική κρίση (0,06%). Στο δείγμα των ασθενών η πλειοψηφία ήταν ασθενείς με σοβαρή νόσο καθώς οι περισσότερες μελέτες επικεντρώθηκαν σε νοσηλευόμενους ασθενείς, ενώ ακόμη και οι μελέτες ατόμων που δεν νοσηλευτηκαν περιελάμβαναν λίγα άτομα με ήπια ή καθόλου συμπτώματα.
Ωστόσο ακόμη και ανάμεσα σε ασθενείς με οξέα συμπτώματα, που δεν νοσηλεύτηκαν, τα νευρολογικά και ψυχιατρικά συμπτώματα ήταν πολύ συχνά: το 55% ανέφεραν κόπωση, το 52% μυικούς πόνους, 45% απώλεια γεύσης και 44% πονοκεφάλους. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα συμπτώματα αυτά είναι συχνά και στα σοβαρά περιστατικά καθώς τα ήπια συμπτώματα μπορεί να μην αξιολογούνται από τους ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση.
Αν και η έρευνα δεν εξετάζει πιθανούς αιτιολογικούς μηχανισμούς, εντούτοις οι επιστήμονες υποθέτουν ότι η φλεγμονή που εντοπίζεται και στον εγκέφαλο μπορεί να εξηγεί ορισμένα από τα συμπτώματα. Όσο για την κατάθλιψη και την ανησυχία ενδεχομένως ερμηνεύεται και από το αίσθημα απομόνωσης από τους οικείους τους που βιώνουν οι ασθενείς με κορωνοϊό.
Δεν πρέπει να παραβλέπεται ωστόσο και ο ρόλος πολλών ακόμη παραγόντων που θα μπορούσαν να συμβάλουν στα νευρολογικά και ψυχιατρικά συμπτώματα στα αρχικά στάδια της λοίμωξης σύμφωνα με τον δρ Rogers όπως φλεγμονή, μειωμένη παροχή οξυγόνου στον εγκέφαλο και ψυχολογικοί παράγοντες.
Απαιτούνται περισσότερες μελέτες για την καλύτερη κατανόηση αυτών των συσχετισμών σύμφωνα με τους ερευνητές, καθώς και για την κατανόηση και καταγραφή του πλήρους εύρους των συμπτωμάτων της νόσου Covid-19.
Διαβάστε ακόμη
Κούραση, διάθεση για κλάμα και κακή διάθεση: Ποια βιταμίνη σας λείπει
Κορωνοϊός: Τρεις ασθενείς περιγράφουν τα συμπτώματα που τους ακολουθούν μετά από την ανάρρωση