homescreen

Το φάρμακο που προστατεύει τα νεφρά και την καρδιά

Το φάρμακο που προστατεύει τα νεφρά και την καρδιά


Μαίρη Μπιμπή

Αξιολόγηση των δεδομένων έδειξε ότι η καναγλιφλοζίνη προστατεύει τη λειτουργία των νεφρών και παράλληλα μειώνει τον κίνδυνο μειζόνων καρδιαγγειακών επεισοδίων

Μια κλινική μελέτη «ορόσημο» τεκμηριώνει ότι η δραστική ουσία καναγλιφλοζίνη μειώνει τον κίνδυνο νεφρικής ανεπάρκειας στα άτομα με διαβήτη τύπου 2 και νεφρική νόσο.

«Πρόκειται για την πρώτη φορά μετά από 18 χρόνια που έχουμε μια πραγματική θεραπεία για άτομα με διαβήτη τύπου 2 και χρόνια νεφρική νόσο και η οποία μειώνει κατά το ένα τρίτο τον κίνδυνο νεφρικής ανεπάρκειας. Τώρα οι ασθενείς με διαβήτη έχουν πραγματικά μια πολλά υποσχόμενη επιλογή για την προστασία των νεφρών τους», σχολιάζει ο Δρ. Kenneth Mahaffey, καθηγητής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, όπου έγινε η έρευνα.

Στη μελέτη CREDENCE που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Διεθνούς Εταιρείας Νεφρολογίας στη Μελβούρνη και παράλληλα δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine, έλαβαν μέρος 4.401 άτομα από 34 χώρες.

Να σημειωθεί ότι, οι συμμετέχοντες στη μελέτη είχαν τύχει της καλύτερης φροντίδας αναφορικά με τη νεφρική νόσο και πάντα βάσει όσων ορίζουν οι κατευθυντήριες οδηγίες, δηλαδή αναστολή του συστήματος ρενίνης-αγγειοτενσίνης-αλδοστερόνης. Οι μισοί είχαν πάρει παράλληλα καναγλιφλοζίνη, ενώ οι άλλοι μισοί εικονικό σκεύασμα.

Η αξιολόγηση των δεδομένων έδειξε ότι η καναγλιφλοζίνη προστατεύει τη λειτουργία των νεφρών και παράλληλα μειώνει τον κίνδυνο μειζόνων καρδιαγγειακών επεισοδίων. Συγκεκριμένα, όσοι είχαν πάρει καναγλιφλοζίνη είχαν 30% λιγότερες πιθανότητες από την ομάδα ελέγχου να εκδηλώσουν νεφρική ανεπάρκεια ή να πεθάνουν από νεφρική ανεπάρκεια ή καρδιαγγειακή νόσο. Ο κίνδυνος νεφρικής νόσου ή θανάτου από νεφρική ανεπάρκεια ήταν μειωμένος κατά 34% και ο κίνδυνος νοσηλείας λόγω καρδιακής ανεπάρκειας ή θανάτου λόγω καρδιακών αιτίων ήταν μειωμένος κατά 31%.

Η καναγλιφλοζίνη αυξάνει την έκκριση της γλυκόζης μέσω των νεφρών και έχει ήδη τεκμηριωθεί ότι μειώνει την γλυκόζη στο αίμα των πασχόντων από διαβήτη τύπου 2, ενώ μειώνει και τα σοβαρά καρδιαγγειακά συμβάματα σε αυτούς τους ασθενείς αλλά και την προϋπάρχουσα καρδιακή νόσο.

Ο Vlado Perkovic, εκτελεστικός διευθυντής στο Ινστιτούτο για την Παγκόσμια Υγεία George της Αυστραλίας, καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας και κύριος συγγραφέας της μελέτης κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων υπογράμμισε ότι «τα άτομα με διαβήτη και νεφρική νόσο διατρέχουν εξαιρετικά αυξημένο κίνδυνο νεφρικής ανεπάρκειας, εμφράγματος, εγκεφαλικού επεισοδίου και θανάτου. Τα καταληκτικά αποτελέσματα αυτής της μελέτης τώρα έχουμε έναν πολύ αποτελεσματικό τρόπο να μειώσουμε τον κίνδυνο αυτό, με ένα μόλις χάπι την ημέρα».

Οι πάσχοντες από διαβήτη είναι ήδη γνωστό ότι μπορεί να εκδηλώσουν νεφροπάθεια λόγω των παρατεταμένα αυξημένων επιπέδων του σακχάρου στο αίμα που κάνει κακό στα αιμοφόρα αγγεία των νεφρών. Επίσης ο διαβήτης μπορεί να συμβάλλει στην εκδήλωση υπέρτασης που με τη σειρά της και αυτή επιβαρύνει τα αιμοφόρα αγγεία των νεφρών.

Την προηγούμενη 20ετία, οι γιατροί έχουν χρησιμοποιήσει την αναστολή του συστήματος ρενίνης-αγγειοτενσίνης-αλδοστερόνης για την πρόληψη της φθοράς της νεφρικής λειτουργίας στα άτομα με διαβήτη. Κι ενώ αυτή η θεραπευτική αγωγή μειώνει τις τιμές της αρτηριακής πίεσης και καθυστερεί την πρόοδο της νεφρικής νόσου, οι ασθενείς που κάνουν αυτή τη θεραπεία εξακολουθούν να διατρέχουν υψηλό κίνδυνο νεφρικής ανεπάρκειας και καρδιαγγειακής νόσου, καθώς και θανάτου από τις προαναφερόμενες παθήσεις.

Δεδομένου ότι μέχρι το 2030 ο αριθμός των πασχόντων από διαβήτη τύπου 2 αναμένεται να φτάσει τα 500 εκατομμύρια παγκοσμίως «φάρμακα, όπως η καναγλιφλοζίνη, που βελτιώνουν την καρδιαγγειακή και τη νεφρική υγεία ταυτόχρονα, θεωρούνται πολύτιμα τόσο για τους γιατρούς όσο και για τους πάσχοντες από διαβήτη τύπου 2», σύμφωνα με τον Δρ. Mahaffey.Απόρρητο Απόρρητο